Rokovania o jadrovom programe Iránu spejú do finále

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Irán
Platnosť predbežnej dohody by mala vypršať 20. júla. Foto: SITA/AP

VIEDEŇ 3. júla (WEBNOVINY) – Vyjednávači Iránu a šiestich svetových veľmocí, ktorí sa po dvojtýždňovej prestávke stretli vo Viedni, pokračujú v záverečnej fáze rokovaní o spornom jadrovom programe krajiny s cieľom dosiahnuť dohodu v stanovenej lehote.

Tá by mala vypršať 20. júla, keď sa končí platnosť predbežnej dohody z novembra 2013, západní predstavitelia však neverejne pripúšťajú možnosť pokračovania rokovaní aj po tomto termíne.

Rozhovorom predseda Ashtonová

Zástupcovia islamskej republiky a takzvanej skupiny P5+1 (Británia, Čína, Francúzsko, Nemecko, Rusko a USA) otvorili šieste kolo dialógu ešte v stredu, prvé plenárne zasadnutie sa však začalo až vo štvrtok ráno. Podobne ako v predošlých kolách rozhovorom predsedá vysoká predstaviteľka EÚ pre zahraničnú politiku Catherine Ashtonová.

Napriek tomu, že na dosiahnutie konečnej dohody majú vyjednávači oficiálne už iba necelé tri týždne, pretrvávajú veľké rozdiely v postojoch k jednotlivým bodom, z ktorých najspornejším je miera, do akej môže Irán obohacovať urán, aby viac nevyvolával obavy z možného využitia na zbrojné účely.

Iran jadro
Foto: ilustračné, SITA/AP

Izrael je podľa Iránu hrozbou pre mier

Stále otázny je taktiež rozsah monitorovania iránskych jadrových zariadení Medzinárodnou agentúrou pre atómovú energiu. Izrael ako úhlavný nepriateľ Iránu v minulosti nevylúčil vojenské zásahy proti jadrovým zariadeniam v prípade, že sa nezhody nepodarí odstrániť diplomatickou cestou.

Teherán popiera, že by mal záujem vlastniť jadrové zbrane, a za hrozbu pre mier a stabilitu v regióne označuje naopak Izrael považovaný v súčasnosti za jedinú jadrovú veľmoc na Blízkom východe.

Na základe predbežnej dohody, ktorá začala platiť v januári, sa islamská republika už zbavila časti jadrového materiálu výmenou za uvoľnenie obchodných sankcií.

Brusel zrušil sankcie voči iránskej univerzite

Súdny dvor Európskej únie anuloval sankcie, ktoré uvalil 28-členný európsky blok na hlavnú iránsku univerzitu pre jej údajné zapojenie sa do jadrového programu Iránu. Súd vo štvrtok rozhodol, že nemožno pokračovať v zmrazení aktív technologickej univerzity v Teheráne, pretože EÚ neposkytla dostatočné dôkazy.

Súdny dvor so sídlom v Luxemburgu tiež uviedol, že aktíva univerzity zostanú zmrazené nasledujúce dva mesiace, aby sa zabránilo univerzite uvoľnené aktíva okamžite stiahnuť a aby vlády EÚ mali možnosť predložiť proti univerzite lepšie dôkazy.

EÚ uvalila na univerzitu sankcie v roku 2012 pre obvinenia, že „poskytuje podporu iránskym jadrovým aktivitám“. USA , EÚ ako aj ďalšie krajiny sa obávajú, že cieľom jadrových aktivít Iránu je výroba jadrových zbraní, čo Teherán odmieta.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Catherine Ashtonová