Európske vlády nerobia dosť pre potláčanie xenofóbie

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Dieta, dievca, utecenec
Utečencami sa často stanú už malé deti. Foto: SITA/AP

BRATISLAVA 5. júla (WEBNOVINY) – Európske vlády často ignorujú zločiny páchané na jednotlivých menšinách a nerobia dosť pre boj s týmto fenoménom. V najnovšej správe na to upozorňuje ľudskoprávna organizácia Minority Rights Group (MRG) so sídlom v Londýne.

Najzávažnejšia situácia v tomto smere panuje v Bulharsku, Francúzsku, Grécku, Gruzínsku,. Maďarsku, Rusku, Turecku, na Ukrajine a vo Veľkej Británii. Najčastejšie zasiahnuté skupiny v regióne predstavujú žiadatelia o azyl, migranti, utečenci a dlhodobo usadené menšinové obyvateľstvo ako Židia, moslimovia a Rómovia.

Prejavy nenávisti sú súčasťou každodenného života

„Prejavy nenávisti a zločin z nenávisti sú súčasťou každodenného života mnohých menšín v celej Európe“, povedal Carl Soderbergh, riaditeľ pre politiku a komunikáciu v MRG. „A nečinnosť európskych vlád môžu páchatelia vnímať ako zelenú pre ich ďalšie správanie,“ dodal.

V mnohých krajinách z dopadu svetovej finančnej krízy z roku 2008 a z vládnych úsporných opatrení vinili migrantov a etnické a náboženské menšiny. To sa premietlo do zvýšenej miery násilia a nenávisti voči nim.

Utecenci sudan
Foto: SITA/AP

Štyri členské krajiny EÚ zbierajú dáta v tejto oblasti

Viaceré krajné pravicové skupiny v národných parlamentoch, napr. v Grécku a Maďarsku, sa stotožnili s protiimigračnou, protirómskou a antisemitskou rétorikou. Niektoré krajné pravicové skupiny sú napojené na polovojenské milície a skupiny občianskej domobrany, ako napríklad Zlatý úsvit v Grécku a Jobbik v Maďarsku.

Podľa MRG úroveň násilia, obťažovania a verbálnych útokov v celej Európe poukazuje na fakt, že všetky vlády by mali nenávistné prejavy a zločiny z nenávisti brať vážne. Nedostatok konania zo strany vlád, napríklad pri úplnom zbere dát, zostavovaní správ alebo publicite v rôznych prípadoch, dáva nenávisti určitú podobu legitimity. V súčasnosti len štyri členské štáty EÚ zbierajú a publikujú úplné dáta v tejto oblasti.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia