Pri bojoch na východe Ukrajiny zahynuli ďalší vojaci

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Ukrajina
Počas bojov na východe Ukrajiny zahynulo pri rôznych incidentoch najmenej 13 ukrajinských vojakov. Foto: SITA/AP

KYJEV 4. júla (WEBNOVINY) – Počas bojov na východe Ukrajiny zahynulo v piatok pri rôznych incidentoch ďalších najmenej 13 ukrajinských vojakov. Uvádza to stanovisko zo základne ukrajinskej „protiteroristickej operácie“.

Viac o napätej situácii na Ukrajine sa dočítate

—-> TU.

Podľa týchto údajov tiež deviati vojaci utrpeli zranenia. Operácia, ktorá zahŕňa ozbrojené sily z armády a ministerstva vnútra, pokračuje od utorka po tom, čo prezident Petro Porošenko nepredĺžil nestále prímerie. Porošenko však zároveň chce v sobotu pokračovať v rokovaniach o kríze na Ukrajine.

Obrazom: Ukrajinci trpia, boje im ničia domovy

Problémom by mohlo byť miesto

Navrhol miesto a čas, zatiaľ však čaká na odpoveď druhej strany. Návrh predostrel počas telefonátu so šéfkou zahraničnej politiky EÚ Catherine Ashtonovou. Separatisti naznačili, že miesto by mohol byť problém, keďže po opustení územia pod svojou kontrolou na východe by mohli riskovať zatknutie ukrajinskými úradmi.

V stredu sa ministri zahraničia z Nemecka, Francúzska, Ruska a Ukrajiny dohodli, že cez víkend by sa malo uskutočniť ďalšie stretnutie takzvanej kontaktnej skupiny, ktorá má s povstaleckými lídrami vypracovať podmienky pre nové prímerie.

Skupina zahŕňa bývalého ukrajinského prezidenta Leonida Kučmu, moskovského veľvyslanca v Kyjeve Michaila Zurabova a zástupcu Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE).

Ukrajina zaslala Moskve protest

Helikoptéra
Foto: tandempost.com

Ukrajinské ministerstvo zahraničia v piatok uviedlo, že zaslalo Moskve protest proti „veľkému a systematickému narušovaniu“ ukrajinského vzdušného priestoru a žiadalo jeho okamžité ukončenie.

Ako uviedlo ministerstvo, tri helikoptéry s označením ruských armádnych jednotiek narušili 3. júla niekoľkokrát ukrajinský vzdušný priestor.

„Ministerstvo zahraničia Ukrajiny zaslalo ruskej strane nótu pre závažné a systematické narušovanie ukrajinského vzdušného priestoru ruskou stranou,“ hovorí sa v stanovisku zverejnenom na webovej stránke ministerstva.

Pod kontrolou majú 17 dedín

Vrchný ukrajinský predstaviteľ bezpečnosti povedal, že vládne jednotky získali pod svoju kontrolu už dve tretiny z východných regiónov, ktoré sú centrom proruského povstania.

Tajomník Rady národnej bezpečnosti Andrij Parubij v piatok uviedol, že ukrajinské jednotky pokračujú v delostreleckých a leteckých útokoch na pozície proruských povstalcov.

Podľa Parubija vládne sily získali od vypršania prímeria v pondelok pod svoju kontrolu 17 dedín. Ukrajinské jednotky majú teraz pod kontrolou 23 z 36 miestnych regiónov v rámci Doneckej a Luhanskej oblasti, ktoré vyhlásili nezávislosť od Kyjeva. Proruskí povstalci však stále odolávajú. V noci zo štvrtka na piatok ostreľovali letisko v Donecku.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Petro Porošenko