Nemci zatkli dvojitého agenta, špehoval v prospech USA

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Tajne
Foto: Shutterstock

BERLÍN 5. júla (WEBNOVINY) – Nemecko si v sobotu predvolalo veľvyslanca Spojených štátov v Berlíne, informovali v sobotu miestne médiá. Urobilo tak v reakcii na zatknutie muža podozrivého z toho, že pracoval ako americký špión.

Nemecké úrady zadržanie člena zahraničnej rozviedky BND potvrdili, o prípade však nezverejnili bližšie detaily. Podľa magazínu Spiegel 31-ročný dvojitý agent Američanom predal niekoľko citlivých prísne tajných dokumentov.

Ďalší zdroj však pre agentúru Reuters uviedol, že nešlo o „vysoko postaveného agenta“. Podozrivým začal byť údajne po tom, ako sa snažil skontaktovať s ruskými špiónmi, neskôr však vyšetrovateľom povedal, že pracuje pre americké tajné služby.

Kauza môže naštrbiť už aj tak napäté nemecko-americké vzťahy, ktoré sa zhoršili po prevalení odpočúvania nemeckej kancelárky Angely Merkelovej zo strany americkej Národnej bezpečnostnej agentúry (NSA). Malo sa tak diať aj predtým, ako prevzala funkciu predsedníčky vlády. Prípadom sa pred mesiacom začala formálne zaoberať nemecká prokuratúra.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať