Líder ISIL-u prvýkrát verejne vystúpil, vyzýva na svätý boj

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
ISIL
Vodca Islamského štátu v Iraku a Levante (ISIL) Abú Bakr al-Bagdádí prvýkrát verejne ukázal svoju tvár. Foto: SITA/AP

DUBAJ 5. júla (WEBNOVINY) – Vodca separatistickej sunnitskej skupiny Islamský štát v Iraku a Levante (ISIL) Abú Bakr al-Bagdádí v sobotu prvýkrát verejne ukázal svoju tvár, keď sa objavil na videozázname zo zhromaždenia v mešite v irackom druhom najväčšom meste Mósul.

Záznam má 21 minút a zverejnili ho krátko po správach na sociálnych sieťach o tom, že al-Bagdádí chystá prvé verejné vystúpenie. Pravosť nahrávky ani identita šéfa povstalcov sa však zatiaľ nedá overiť. Al-Bagdádí vo vystúpení apeluje na svojich „bratov“ a vyzýva ich na pokračovanie vo „svätom boji“.

https://www.youtube.com/watch?v=HJrCuOaWUwI

Fundamentalistická skupina ISIL tento týždeň oznámila vznik islamského kalifátu rozprestierajúceho sa od provincie Halab v Sýrii až po provinciu Dijálá v Iraku. Do čela nového útvaru pod názvom Islamský štát vymenovala svojho vodcu Abú Bakra al-Bagdádího, ktorého označuje za „kalifa všetkých moslimov“.

V súčasnosti už majú extrémisti pod kontrolou rozsiahle oblasti Sýrie a severného Iraku. O centrálne mesto Tikrít prebiehajú v súčasnosti tvrdé boje. Kalifát je islamská náboženská forma vlády, ktorá spája v jednej osobe politického a náboženského vodcu.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Abú Bakr al-Bagdádí