Po lietadle duchov budú pátrať ďalšie tri špeciálne plavidlá

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Malajzia lietadlo
Foto: SITA/AP

KUALA LUMPUR 6. júla (WEBNOVINY) – Malajzijská vláda v nedeľu potvrdila vyslanie ďalšieho technického materiálu v záujme zintenzívnenia pátrania po nezvestnom lietadle, ktoré zmizlo pred takmer štyrmi mesiacmi.

Podľa vlády vyšle malajzijské námorníctvo, štátna spoločnosť Petronas v spolupráci so súkromnými firmami vrátane austrálskej spoločnosti do vôd Indického oceánu celkovo tri plavidlá so zariadeniami schopnými podrobne podávať obraz o morskom dne vo veľkej hĺbke.

Do vyhliadnutej oblasti by mali doraziť v auguste, kedy odznova začína pátranie po stroji na rozlohe 60-tisíc kilometrov štvorcových.

Záhada malajzijského lietadla

Stroj s 239 osobami zmizol ôsmeho marca za dodnes neobjasnených okolností počas letu z Kuala Lumpuru do Pekingu. Vyšetrovatelia tvrdia, že lietadlo spoločnosti Malaysia Airlines sa nad Juhočínskym morom otočilo a zamierilo do odľahlých oblastí Indického oceánu.

Doteraz sa z nezvestného Boeingu 777 nepodarilo nájsť ani jedinú trosku. Pátranie po stroji sa preto posunie do južnejších oblastí oceánu. Začať by sa malo v auguste a trvať by malo rok.

Operácia si už doposiaľ vyžiadala viac ako 40 miliónov eur a je tak najdrahšia v histórii letectva. Podľa vyšetrovateľov lietadlo v čase pádu do vôd Indického oceánu s najväčšou pravdepodobnosťou riadil manuálne zapnutý autopilot. Posádka aj piloti údajne boli v bezvedomí.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať