Separatisti na Ukrajine hrozia útokmi, akciu plánujú s Rusmi

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
V Slovjansku zaviala ukrajinská vlajka
Ukrajinský prezident Petro Porošenko ohlásil dobytie povstalcami ovládaného mesta Slovjansk na východe krajiny. Foto: SITA/AP

KYJEV 8. júla (WEBNOVINY) – Líder proruských separatistov vo východnej Ukrajine varoval Kyjev, že po zhromaždení síl opäť začnú v Doneckom regióne ofenzívu. „Nepripravujeme sa na obkľúčenie, pripravujeme sa na akciu,“ povedal Alexander Borodaj v rozhovore pre internetové vydanie ruského denníka Gazeta v Moskve.

Viac o napätej situácii na Ukrajine sa dočítate

—-> TU.

Borodaj, ktorého povstalci vymenovali za premiéra Doneckej ľudovej republiky, však tvrdí, že odchod zo Slovjanska dá separatistom možnosť koncentrovať sa na bojovú silu. K dispozícii majú tanky, obrnené vozidlá a raketový systém.

Povstalci sa usídlili v Donecku

Ozbrojené skupiny povstalcov sa usídlili po odchode zo Slovjanska v meste Doneck. V pondelok zničili železničný most vedúci ponad hlavnú cestu smerujúcu do Donecka a sú odhodlaní blokovať vstup do dvoch hlavných miest separatistického regiónu Doneck a Luhansk.

Obrazom: Výbuch zničil železničný most na Ukrajine

Borodaj povedal, že situáciu na Ukrajine konzultuje s Moskvou, no vraj nepozná jej plány a z Ruska údajne nedostáva nijakú finančnú pomoc.

Ukrajinský minister obrany Valerij Heletej v stanovisku uverejnenom na internetovej stránke ministerstva v utorok povedal, že ak proruskí povstalci na východe krajiny zložia zbrane, ukrajinská vláda s nimi obnoví rokovania o prímerí.

Kyjev v ofenzíve poľaviť nemieni

Ukrajinský prezident Petro Porošenko v utorok vymenoval nového veliteľa armádnej operácie proti separatistom na východe krajiny.

Prostredníctvom prezidentského dekrétu uviedol Vasyla Grycaka do funkcie šéfa „protiteroristického centra“. Má ísť o ďalší znak toho, že ukrajinská armáda v súčasnej ofenzíve nemieni poľaviť ani po tom, ako sa jej cez víkend podarilo získať pod kontrolu separatistické mesto Slovjansk.

Porošenko ohlásil „dobytie“ Slovjanska na východe krajiny v sobotu. Proruskí separatisti ho obsadili ešte v apríli a mesto sa stalo hlavným sídlom ich samozvanej Doneckej ľudovej republiky. Ukrajinská hlava štátu prisľúbila minulý týždeň začatie rokovaní o prímerí, no úspechy ukrajinskej armády v posledných dňoch pravdepodobne ovplyvnili zmenu názoru Kyjeva.

Ukrajinská armáda namiesto rokovaní vytlačila povstalcov z jej hlavného sídla v Slovjansku, čo bolo významné víťazstvo Ukrajiny, ktorá často vyzerala bezmocná proti šíriacemu sa povstaniu. Od spustenia takzvanej protiteroristickej operácie zo strany vlády v Kyjeve tam prebiehali intenzívne boje, počas ktorých prišlo o život množstvo proruských ozbrojencov ako aj členov ukrajinskej armády.

Zahynuli už stovky separatistov

Trojmesačný boj medzi proruskými povstalcami a novým vedením v Kyjeve si už vyžiadal viac ako 400 obetí a tisíce ľudí opustili svoje domovy.

Povstalci na Ukrajine a nacionalisti v Rusku žiadali Kremeľ, aby povstalcov podporil, no ruský prezident sa zatiaľ k porážke povstalcov v Slovjansku nevyjadril.

Putin sa možno obáva ďalších sankcií, ktoré by mohol na Rusko uvaliť Západ, ktorý už zakázal vydávanie víz a uvalil finančné sankcie na vrchných ruských predstaviteľov za ich úlohu pri anexii ukrajinského polostrova Krym.

EÚ uvažuje o rozšírení sankcií voči Rusku

Zástupcovia krajín EÚ sa zídu v stredu v Bruseli a zvážia rozšírenie zoznamu osôb, ktorých sa bude týkať zmrazenie majetku a zákaz cestovania do krajín únie za ich činnosť proti ukrajinskej vláde, uviedol v utorok diplomat v Bruseli pod podmienkou anonymity.

Vyslanci krajín únie sa v pondelok „v princípe dohodli na dodatočných reštriktívnych opatreniach“, povedal zdroj z EÚ blízky rokovaniam. Diplomat z jednej z najväčších krajín únie povedal, že vyslanci sa stretnú v stredu, aby sa dohodli na istých menách, ktoré sa ocitnú na zozname osôb postihnutých sankciami.

Niektoré z nich sa budú týkať ruských predstaviteľov, no väčšina bude namierená proti proruským povstalcom vo východnej Ukrajine.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Petro Porošenko