Na východe Ukrajiny padli vojaci, armáda chystá prekvapenie

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Ukrajina
Ukrajinská armáda má v pláne pripraviť povstalcom nepríjemné prekvapenie a oslobodiť Doneck a Luhansk. Foto: SITA/ AP

KYJEV 10. júla (WEBNOVINY) – Traja vládni vojaci zahynuli v pokračujúcich bojoch s proruskými separatistami na východe Ukrajiny, 27 boli zranení, informovala vo štvrtok ukrajinská armáda. Vládne sily v posledných dňoch získali prevahu v trojmesačných bojoch s povstalcami usilujúcimi sa o odtrhnutie od Ukrajiny a vytvorenie nezávislých republík s podporou Ruska.

Viac o napätej situácii na Ukrajine sa dočítate

—-> TU.

V bojoch doteraz zomrelo viac ako 200 vládnych vojakov, stovky civilistov a proruských separatistov. Potom, ako vládne sily vytlačili povstalcov z ich dovtedajšieho sídla v Slovjansku, sa dobre vyzbrojení separatisti usadili v 900-tisícovom meste Doneck a zostávajú aktívni v Luhansku a jeho okolí na hranici s Ruskom.

Po úspechu v Slovjansku ukrajinský prezident Petro Porošenko tlačí na ofenzívu vojakov proti povstalcom, ktorí sa dožadujú, zjavne už zbytočne, pomoci z Ruska. Povstalci však tvrdia, že sa k nim pridávajú noví bojovníci z domáceho obyvateľstva.

Porošenko vylúčil nálety a bombardovanie oblasti, pretože by tým bolo ohrozené civilné obyvateľstvo v Donecku. Ako však povedal, armáda má v pláne pripraviť povstalcom „nepríjemné prekvapenie“ a „oslobodiť“ Doneck a Luhansk, kde obsadili administratívne budovy a „zabrali pozície“ na okrajoch oboch miest.

Ukrajina
Foto: SITA/ AP

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Petro Porošenko