Lídri Francúzska a Nemecka podporili Rusko, chcú prímerie

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Merkelova hollande
Nemecká kancelárka Angela Merkelová a francúzsky prezident Francois Hollande. Foto: SITA/AP Michel Spingle

MOSKVA/PARÍŽ 10. júla (WEBNOVINY) – Lídri Francúzska a Nemecka podporili vo štvrtok Rusko a vyzvali spolu na nové prímerie na východe Ukrajiny. Prezidentovi Vladimirovi Putinovi však povedali, aby zabránil separatistom a zbraniam križovať hranice s Ukrajinou.

Viac o napätej situácii na Ukrajine sa dočítate

—-> TU.

Francúzsky prezident Francois Hollande a nemecká kancelárka Angela Merkelová na Putina apelovali, že je dôležité dosiahnuť politické riešenie rýchlo. V trojstrannej telefonickej konverzácii požiadali Putina, aby „využil všetok nevyhnutný tlak“ na separatistov a podnikol „konkrétne opatrenia potrebné na kontrolu rusko-ukrajinskej hranice,“ uvádza oficiálne stanovisko Hollandovej kancelárie.

Konflikt medzi vládnymi silami a separatistami na východe Ukrajiny trvá už tri mesiace. Moskva odmieta obvinenia Ukrajiny a západných vlád, že ho podnecuje tým, že umožňuje prílev zbraní a bojovníkov z Ruska na Ukrajinu.

Kremeľ vo vyhlásení uviedol, že všetci traja lídri podporili „rýchle obnovenie prímeria a stretnutie takzvanej kontaktnej skupiny“ s cieľom vyriešenia krízy. Čoskoro budú všetci hovoriť aj s ukrajinským prezidentom Petrom Porošenkom, dodalo stanovisko Francúzska.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Angela MerkelováFrançois HollandeFrancois HollandeVladimir Putin