Hamás varuje Izrael, chce zaútočiť na hlavné letisko

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Izrael
Islamisti pred tým uviedli, že smerom na letisko už vypálili jednu raketu. Foto: SITA/ AP

JERUZALEM 11. júla (WEBNOVINY) – Islamistiská militantná palestínska skupina Hamás varovala v piatok v stanovisku letecké spoločnosti, že plánuje zaútočiť raketami z Gazy na medzinárodné izraelské letisko Bena Guriona a vyzvala ich, aby tam neleteli.

„Vo svetle izraelských útokov na obyvateľov v Pásme Gazy ozbrojené krídlo Hamásu sa rozhodlo

odpovedať na izraelskú agresiu. Varujeme vás pred letmi na letisko Bena Guriona, ktoré bude dnes jedným z našich cieľov, pretože sa tam nachádza aj vojenská základňa,“ hovorí sa v stanovisku Hamásu.

Sever Izraela zasiahli dve rakety

Izrael
Foto: SITA/ AP

Islamisti pred tým uviedli, že smerom na letisko už vypálili jednu raketu. Izraelskej strane však nie je známe, že by nejaká raketa pristála na letisku alebo v jeho blízkosti, uviedol hovorca letiska. Izraelské letisko, tak ako aj iné strategické budovy, je dobre chránené protiraketovým

Po viac než stovke rakiet odpálených z Pásma Gazy dopadla v piatok na Izrael aj najmenej jedna strela z Libanonu. Odpálili ju z juhu krajiny a dopadla na pole pri kibuci Kfar Juval na severe Izraela, uviedol hovorca izraelskej armády Motti Almoz. Podľa jeho údajov žiadne škody nespôsobila, detaily týkajúce sa zdroja sa momentálne preverujú.

Libanonská štátna tlačová agentúra v piatok informovala, že z južného Libanonu niekto vystrelil na Izrael dve rakety. Agentúra uviedla, že nie je jasné, kto za útokom stojí. Podľa jej údajov ich odpálili v ranných hodinách z oblasti Hasbajá smerom k „okupovaným územiam“.

https://www.youtube.com/watch?v=0ZLb-oD0Vak

Koniec konfliktu je v nedohľadne

Palestínski militanti z Pásma Gazy vystrelili od začiatku izraelskej ofenzívy pred štyrmi dňami na židovský štát už stovky rakiet. Kfar Juval sa však nachádza mimo dosahu týchto striel.Ofenzíva, ktorú Izrael spustil s cieľom ukončiť neustále ostreľovanie svojho územia, si doteraz vyžiadala už životy najmenej 82 Palestínčanov, prevažne civilistov.

Niektoré palestínske rakety ohrozujú Tel Aviv a ďalšie izraelské mestá, kde sa preto tisíce ľudí musia ukrývať v krytoch. Zatiaľ nespôsobili nikomu vážnejšie zranenia, koniec konfliktu je však zatiaľ v nedohľadne.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať