Kerry pricestoval do Afganistanu, chce vyriešiť volebný spor

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
John kerry
Americký minister John Kerry rokoval so Sergejom Lavrovom. Foto: SITA/AP

KÁBUL 11. júla (WEBNOVINY) – Americký minister zahraničia John Kerry pricestoval na návštevu Afganistanu, kde chce pomôcť vyriešiť spory okolo výsledkov prezidentských volieb.

Počas svojho pobytu sa stretne s oboma rozhádanými kandidátmi, Ašrafom Ghaním a Abdulláhom Abdulláhom, ako aj prezidentom Hámidom Karzajom, informovalo ministerstvo zahraničia vo Washingtone.

USA nepodporujú žiadneho kandidáta

Spojené štáty nepodporujú žiadneho konkrétneho kandidáta, zasadzujú sa však za „vierohodný a transparentný“ volebný proces, píše sa vo vyhlásení. Kerry už vopred varoval pre uzurpovaním moci v reakcii na správy, že Abdulláh plánuje „paralelnú vládu“. Zároveň vyjadril nádej, že spor sa podarí vyriešiť. „Toto je veľmi, veľmi rozhodujúca chvíľa pre Afganistan,“ zdôraznil.

Bývalý afganský minister financií Ghaní v druhom kole prezidentských volieb zo 14. júna porazil víťaza aprílového prvého kola, exministra zahraničných vecí Abdulláha. Podľa predbežných výsledkov získal ekonóm paštúnskej národnosti 56,44 percenta hlasov, čo však nemusí zodpovedať konečným číslam.

John Kerry
Foto: SITA/ AP

Podvody zaznamenali na oboch stranách

Tie by mali oznámiť až 22. júla, pričom Ghaního súper pochádzajúci z paštúnsko-tadžickej rodiny požaduje, aby najskôr volebné orgány preverili tvrdenia o rozsiahlych manipuláciách a oddelili skutočné od podvodných hlasov. Na podvodoch v prospech Ghaního sa podľa neho podieľal i úradujúci prezident Karzaj, ktorý sa o znovuzvolenie uchádzať nemohol. Zahraniční pozorovatelia sa vyjadrili, že podvody zaznamenali na oboch stranách.

Vzájomné obviňovanie a spochybňovanie výsledkov by mohlo ešte viac rozdeliť Afganistan, ktorý sa na voľby pripravoval ako na prvý demokratický prenos moci v jeho dejinách poznačených vojnami.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe John Kerry