Európa podľa OSN prijala štyri percentá sýrskych utečencov

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Sýria
Najviac Sýrčanov prijímajú Švédsko, Nemecko, Bulharsko, Švajčiarsko a Holandsko. Foto: SITA/ AP

ŹENEVA 12. júla (WEBNOVINY) – Agentúra OSN pre utečencov v piatok uviedla, že európske krajiny od vypuknutia konfliktu v Sýrii v marci 2011 prijali na svojom území 123 600 Sýrčanov vrátane vyše 11 tisíc, ktorých tento rok zachránili pri pobreží Talianska.

Štatistika Úradu vysokého komisára OSN pre utečencov (UNHCR) so sídlom v Ženeve tak ukazuje, že v Európe zatiaľ skončili len zhruba štyri percentá z celkového počtu sýrskych vojnových utečencov, ktorých organizácia eviduje 2,9 milióna. Spomedzi európskych krajín podľa nej prijímajú Sýrčanov predovšetkým Švédsko, Nemecko, Bulharsko, Švajčiarsko a Holandsko.

Sýria
Foto: SITA/ AP

Prevažná časť sýrskych utečencov hľadá útočisko v krajinách susediacich s ich vlasťou. Hovorkyňa UNHCR Melissa Flemingová pred novinármi vyhlásila, že európske vlády musia urobiť viac pre to, aby ich krajiny privítali a poskytli ochranu čoraz vyššiemu počtu utečencov zo Sýrie hľadajúcich útočisko mimo Blízkeho východu.

Otázkou prílevu utečencov do Európy sa ministri vnútra členských štátov EÚ zaoberali na utorňajšom stretnutí v Miláne. Taliansko žiada EÚ o väčšiu podporu pri ochrane vonkajšej hranice únie a pri záchrane utečencov prichádzajúcich po Stredozemnom mori na člnoch. Únia čelí kritike, že sa skôr stavia proti utečencom, akoby prevzala za nich zodpovednosť.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Firmy a inštitúcie OSN Organizácia Spojených národov