Zomrel piaty český vojak zranený pri útoku v Afganistane

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Vojak
Foto: SITA/AP

PRAHA 14. júla (WEBNOVINY) – České ministerstvo obrany v pondelok informovalo o úmrtí vojaka, ktorý utrpel ťažké zranenia pri útoku na základni Bagrám v Afganistane. Počet obetí udalosti z radov českej armády sa tak zvýšil zo štyroch na päť. Podľa vyhlásenia citovaného spravodajským portálom iDNES.cz rotmajster identifikovaný písmenami J. L. skonal v pražskej Ústrednej vojenskej nemocnici, kam ho priviezli v nedeľu.

Samovražedný bombový útok namierený proti zahraničným silám sa odohral minulý utorok, pričom podľa miestnych zdrojov zahynulo desať civilistov, dvaja policajti a šesť príslušníkov misie ISAF (Medzinárodnodné sily pre podporu bezpečnosti) vrátane štyroch Čechov. K odpáleniu nálože sa prihlásilo afganské militantné hnutie Taliban.

Z pohľadu Česka ide o najtragickejšiu udalosť v jej doterajších zahraničných misiách a pamiatku obetí si krajina vo štvrtok uctila trojminútovým znením sirén a zvonov. Zosnulý rotmajster je podľa iDNES.cz 25. českým vojakom, ktorý prišiel od roku 1990 o život pri nasadení v zahraničí. Portál v nedeľu informoval o zranení ďalšieho českého vojaka v Afganistane pri útoku na hliadku blízko základne Bagrám. Jeho zranenia sú označované za stredne ťažké, jeho život však nie je v ohrození.

Afganský samovrah môže za smrť štyroch českých vojakov
Foto: SITA/AP

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať