Bieloruský líder Alexander Lukašenko je pri moci už 20 rokov

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Alexander lukasenko
Foto: SITA/AP

MINSK 20. júla (WEBNOVINY) – Kontroverzný bieloruský prezident Alexander Lukašenko oslávuje v nedeľu 20. výročie nástupu k moci.

Dvadsiateho júla 1994 sa tak stalo po víťazstve v druhom kole prezidentských volieb. Odvtedy vládne v postsovietskej krajine tvrdou rukou a všetky nasledujúce voľby boli medzinárodným spoločenstvom spochybňované. Niekdajší odporca rozpadu Sovietskeho zväzu a bieloruskej nezávislosti je dnes najmä americkou vládou prezývaný „posledným európskym diktátorom“, na čo je autoritatívny Lukašenko háklivý.

Tvrdý postup voči opozícii

Príčinou jeho zotrvania pri moci ako dôsledku štyroch volebných víťazstiev je okrem iného spojenectvo s ruskou vládou, no i tvrdý postup voči opozícií a potlačovanie slobody prejavu. Vo februári napríklad odmietol možnosť zopakovania situácie, aká vznikla v susednej Ukrajine, kde protivládne nepokoje vyvrcholili odvolaním vlády a prezidenta Viktora Janukovyča.

Backa, teda ocko, ako ho jeho prívrženci nazývajú, sa vo svete preslávil aj svojimi výrokmi a vášňou pre hokej. Známy je aj svojim odporom k nehetrosexuálom a obzvlášť gejom.

Radšej byť diktátorom ako gejom

Niekdajšiemu nemeckému ministrovi zahraničných vecí Guidovi Westerwellemu v roku 2012 vyhodil na oči jeho sexuálnu orientáciu vetou „radšej byť diktátorom ako gejom“.

V marci po pričlenení ukrajinského polostrova Krym k Rusku zase svojmu ruskému náprotivkovi Vladimirovi Putinovi povedal, že ohrozuje jeho pozíciu posledného európskeho diktátora. Ešte v roku 2006 zase priznal úpravy výsledkov volieb vo svoj neprospech.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Alexander Lukašenko