Islamisti zaútočili na Izrael, Hamás váha s prímerím

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Situácia v Gaze je zlá, Izrael chce použiť plnú silu
Izrael bombardoval Pásmo Gazy. Foto: SITA/AP

GAZA 15. júla (WEBNOVINY) – Ozbrojené krídlo palestínskeho militantného hnutia Hamás odmieta egyptský návrh na prímerie s Izraelom, ktorý má ukončiť súčasný konflikt. Brigády al-Kasám odmietavé stanovisko zverejnili na svojej internetovej stránke.

V stanovisku uviedli, že „boj proti nepriateľovi“ bude pokračovať ešte intenzívnejšie. Hnutie Hamás sa zatiaľ k egyptskému návrhu nevyjadrilo a uviedlo len, že Egypt s ním prímerie nekonzultoval.

Obrazom: Krutý boj medzi Izraelom a islamistami pokračuje

Prímerie malo začať platiť o ôsmej ráno

Hovorca Samí Abú Zuhrí povedal, že Hamás zatiaľ návrh oficiálne nedostal. Zopakoval, že pred zložením zbraní musia byť splnené podmienky hnutia. Izraelský premiér Benjamin Netanjahu zaradil návrh do dnešného programu zasadnutia svojho bezpečnostného kabinetu, ktorý ho následne schválil.

O podrobnostiach prímeria budú nasledujúcich 48 hodín separátne rokovať v Káhire delegácie Izraela aj Hamásu. Do Egypta z tohto dôvodu v utorok pricestuje aj americký minister zahraničia John Kerry.

Podľa znenia zverejneného Egyptom, ktorého vláda nemá dobré vzťahy s Hamásom, prímerie malo začať platiť o deviatej ráno miestneho času (8:00 SELČ) a úplný pokoj mal nastať v priebehu 12 hodín.

Raketová paľba z Pásma Gazy pokračovala aj po tomto čase a televízie odvysielali naživo zábery zničenia viacerých striel obranným štítom nad prístavom Ašdod. Útoky zasiahli jednu z miestnych tovární, podľa pohotovostných zložiek však nikto neutrpel zranenia. Izrael naopak vyhlasuje, že útoky na ciele v Pásme Gazy zastavil.

Video: Izrael bombarduje Palestínu v Pásme Gazy

Islamisti bombardovali letovisko v Izraeli

Zo Sinajského polostrova dopadli na prístav pri Červenom mori najmenej tri rakety vystrelené z Egypta islamskými militantmi. V izraelskom letovisku Ejlat zranili najmenej štyroch civilistov.

Dve rakety dopadli na okraj mesta a tretia skončila na otvorenom priestranstve. Ide o prvé strely, ktoré zasiahli Ejlat počas súčasného konfliktu medzi Izraelom a Palestínčanmi. Za osem dní izraelskej ofenzívy už zahynulo viac ako 180 Palestínčanov, z ktorých väčšinu podľa nich tvorili civilisti. Stovky rakiet, ktoré vypálili militanti väčšinou z Pásma Gazy, v Izraeli zatiaľ nespôsobili nikomu vážnejšie zranenia.

Izrael je pripravený rozšíriť vojenskú ofenzívu

Izrael v návrhu prímeria s palestínskymi militantmi v Pásme Gazy vidí príležitosť odstrániť z územia rakety používané pri cezhraničných útokoch, v prípade ich pokračovania je však pripravený rozšíriť vojenskú ofenzívu, ktorá trvá už osem dní.

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu to vyhlásil po tom, ako jeho kabinet v utorok schválil návrh egyptských sprostredkovateľov, zatiaľ čo raketová paľba z Pásma Gazy neutícha, hoci dokument predpokladal obojstrannú „deeskaláciu“ násilia ešte v dopoludňajších hodinách.

Palestínske Brigády Iz ad-Dína al-Kasáma, ktoré sú ozbrojeným krídlom hnutia Hamás ovládajúceho Pásmo Gazy, už návrh odmietli s tým, že zvýšia intenzitu bojov proti nepriateľovi, podľa vyjadrenia vysokého predstaviteľa organizácie Músu Abú Marzúka však nejde o konečné stanovisko.

„Súhlasili sme s egyptským návrhom, aby sme dali príležitosť na demilitarizáciu Pásma (Gazy) diplomatickými prostriedkami… Ale ak Hamás neprijme návrh prímeria, čo, ako sa zdá, aj urobí, Izrael bude mať úplné medzinárodné oprávnenie rozšíriť vojenskú operáciu, aby docielil požadovaný pokoj,“ povedal Netanjahu pred novinármi.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Benjamin NetanjahuJohn Kerry