Po bojoch v Tripolise otvorili pre Líbyjčanov letisko

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Tripolis
Výbuchy a protilietadlovú paľbu bolo počuť od skorého rána na ceste vedúcej k letisku i v ďalších častiach metropoly. Foto: SITA/AP

TRIPOLIS 16. júla (WEBNOVINY) – Po tvrdých bojoch o medzinárodné letisko v Tripolise otvorili úrady vojenské letisko, aby umožnili Líbyjčanom uviaznutým vo svete vrátiť sa domov. Informovali o tom miestne úrady. Od utorka je podľa ich údajov v prevádzke letisko Miitiga na východnom predmestí Tripolisu, ktoré však od pádu Muammara Kaddáfího v roku 2011 kontrolujú islamské milície.

Opätovne tiež funguje letisko v Misráte, ktoré v pondelok v dôsledku napojenosti na kontrolnú vežu v Tripolise rovnako zatvorili, uvádza agentúra AFP. Zatvorenie hlavných letísk v Tripolise a Misráte znemožnilo návrat tisícom Líbyjčanom zo zahraničia.

Až 90 percent lietadiel zaparkovaných na letisku v líbyjskom Tripolise zničilo v pondelok raketové ostreľovanie zo strany islamských milícií. V utorok o tom informoval hovorca vlády Ahmed Lamín, podľa ktorého kabinet už zvažuje povolanie medzinárodných jednotiek na ochranu bezpečnosti v krajine.

Boje o letisko v Tripolise, ktoré vypukli v nedeľu, si vyžiadali najmenej sedem obetí a desiatky zranených a zastavená musela byť celá letecká doprava. O kontrolu nad letiskom bojujú znepriatelené ozbrojené skupiny.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať