Izraelčania zabili deti, ktoré hrali v Pásme Gazy futbal

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Pásmo Gazy
Foto: SITA/AP

GAZA 17. júla (WEBNOVINY) – Izraelské ministerstvo zahraničných vecí vo štvrtok poprelo správu agentúry Reuters o tom, že židovský štát sa s militantným hnutím Hamás dohodol na prímerí.

Podľa šéfa izraelskej diplomacie Avigdora Liebermana ide o informáciu, ktorá je „vzdialená od reality,“ cituje ho spravodajská stanica al-Džazíra. Podobne sa vyjadrili aj zástupcovia Hamásu. Hovorca hnutia takisto vyhlásil, že „informácie o prímerí sú nesprávne“. „Okupačné sily chcú manipulovať médiá, aby zakryli svoje zločiny,“ uviedol.

Podľa nemenovaného predstaviteľa Izraela sa mali boje tak zo strany armády židovského štátu, ako aj Hamásu skončiť v piatok. „Existuje dohoda o prímerí, ktorá sa začne v piatok. Predpokladám, že o 6.00 (5.00 SELČ),“ povedal pre Reuters predstaviteľ, ktorý si neželal byť menovaný. Ako dodal, izraelská strana schválila prímerie po rokovaniach delegácie hlavných predstaviteľov Izraela v Egypte.

Futbal sa chlapcom stal osudným

Strela vypálená z izraelského delového člna do Pásma Gazy v stredu zabila štyroch palestínskych chlapcov vo veku 9 až 11 rokov, ktorí hrali na pláži futbal, a ďalšiemu dieťaťu spôsobila kritické zranenia.

Informovali o tom predstavitelia miestneho rezortu zdravotníctva, ktorí v súvislosti s pokračujúcou izraelskou ofenzívou na území evidujú 227 obetí na životoch prevažne z radov civilistov. Hovorca ministerstva Ašraf al-Kidra udalosť odsúdil ako „zbabelý zločin“, pláž v Gaze však bola častým terčom ostreľovania už aj v uplynulých dňoch.

Obrazom: Boj medzi Izraelom a Hamásom pokračuje

Militanti z Gazy chceli zaútočiť cez tunel

Izraelská armáda vo štvrtok informovala o zmarení útoku 13 militantov z Pásma Gazy, ktorí sa dostali cez hranicu vykopaným tunelom. Podľa hovorcu ozbrojených síl Petra Lernera skupinu spozorovali približne 250 metrov od hranice a zasiahli proti nej zo vzduchu. Armáda sa domnieva, že minimálne jeden bojovník pri nálete zahynul, zatiaľ čo ďalší sa tunelom zrejme vrátili na palestínske územie.

Udalosť sa odohrala krátko pred začiatkom niekoľkohodinového humanitárneho prímeria, na ktoré vyzvala OSN a súhlasili s ním tak Izrael, ako aj palestínske hnutie Hamás ovládajúce Pásmo Gazy. Izraelčania sa podľa Lernera chystajú prerušiť boje i napriek najnovšej infiltrácii, druhej od 8. júla, keď armáda začala ofenzívu v Pásme Gazy. V prvom prípade z minulého týždňa sa štvorica militantov dostala do Izraela po mori.

Nálety a ostreľovanie si podľa zdrojov na oboch stranách do štvrtkového rána vyžiadalo životy 227 Palestínčanov a jedného Izraelčana. zraelské sily taktiež informovali o zasiahnutí ďalších 37 cieľov, medzi ktorými boli podľa ministerstva vnútra v Gaze domy dvoch vysokých predstaviteľov Hamásu. Ministerstvo hlási po náletoch štyroch mŕtvych ako aj úmrtie 75-ročnej ženy, ktorá podľahla zraneniam z predošlého dňa. Palestínski militanti podľa Izraela vypálili vo štvrtok ráno cez hranicu 11 rakiet.

Izrael
Foto: SITA/AP

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Firmy a inštitúcie Hamás