Rusko nebude sledovať USA zo základne na Kube, tvrdí Putin

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Vladimir putin
Ruský prezident Vladimir Putin. Foto: SITA/AP

MOSKVA 17. júla (WEBNOVINY) – Ruský prezident Vladimir Putin vo štvrtok poprel správy, že Rusko bude znovu používať veľkú odpočúvaciu základňu nachádzajúcu sa v mestečku Lourdes neďaleko kubánskej Havany. Ako informuje BBC, počas summitu skupiny BRICS v Brazílii Putin vyhlásil, že Rusko zvládne svoje obranné potreby aj bez tohto zariadenia.

Ruský denník Kommersant v stredu napísal, že sledovacie centrum nachádzajúce sa len 250 kilometrov od pobrežia Floridy bude slúžiť na odpočúvanie amerických komunikačných sietí a kanálov. Uviedol tiež, že Moskva a Havana už uzavreli rámcovú dohodu o využívaní základne počas jeho minulotýždňovej návštevy na Kube, čo však podľa Putina nie je pravda.

Základňu v Lourdes postavili v roku 1967 a Sovieti ju neustále modernizovali. Rusko sa z nej stiahlo začiatkom tohto tisícročia pre nedostatok financií na jej prevádzku. Sledovacie centrum do roku 2001 údajne poskytovalo Rusku a Kube až 75 percent spravodajských informácií o USA.

V roku 1990 pracovalo na základni až 3-tisíc ruských špecialistov a ročné náklady predstavovali v prepočte asi 115 miliónov eur. Kubánci základňu udržiavali a využívajú ju na vedecké účely. Moskva uvažuje o návrate do Lourdes od roku 2004, dohodu o opätovnom využívaní základne dosiahla.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Vladimir Putin