Kyjev má nahrávku, povstalci hovoria o zostrelení boeingu

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Boeing 777
Spúšť po leteckom nešťastí na ukrajinsko-ruských hraniciach. Foto: SITA/AP

KYJEV 18. júla (WEBNOVINY) – Bezpečnostná služba Ukrajiny (SBU) získala a zverejnila nepopierateľný dôkaz o zostrelení lietadla len niekoľko hodín po incidente. Uviedlo to v piatok ukrajinské veľvyslanectvo v Bratislave vo svojej tlačovej správe.

Viac o páde Boeingu 777 na Ukrajine sa dočítate

—–> TU.

Nahrávka zachytáva konverzáciu medzi povstalcami o zostrelení lietadla. Stály zástupca Ukrajiny pri OSN Jurij Sergejev povedal, že Kyjev predloží dôkazy o účasti ruskej armády na katastrofe Boeingu 777 Malaysia Airlines v Doneckej oblasti.

Zverejnili nahrávku, ako vezú raketový systém BUK

Po havárii civilného lietadla Boing-777 leteckej spoločnosti Malaysia Airlines na ceste z Amsterdamu do Kuala Lumpur, pri ktorej zahynulo všetkých 289 ľudí na palube, z toho 15 členov posádky, vyjadrila ukrajinská vláda úprimnú sústrasť rodinám a priateľom všetkých obetí.

Ukrajinský prezident Petro Porošenko okamžite inicioval založenie štátnej komisie so zapojením odborníkov z organizácie ICAO a ďalších medzinárodných agentúr na dôsledné vyšetrenie príčin havárie. Podľa dostupných údajov lietadlo zmizlo z radarových obrazoviek regionálneho riadiaceho centra v Dnepropetrovsku vo štvrtok o 16:20 kyjevského času. Lietadlo spadlo tri kilometre severozápadne od mesta Hrabove v blízkosti ukrajinsko-ruskej hranice.

Obrazom: Na Ukrajine sa zrútilo malajzijské lietadlo, tristo ľudí je mŕtvych

Ukrajinské ministerstvo vnútra zverejnilo na svojej internetovej stránke zábery ťahača, ktorý viezol raketový systém BUK. Tvrdia, že zábery boli natočené ráno o 04:50 a konvoj smeroval k ruskej hranici. Podľa ministra to dokazuje, že separatisti BUK po zostrelení boeingu urýchlene presunuli do Ruska. Píše český portál idnes.cz.

K zostreleniu sa priznali separatisti

Proruský separatistický líder Igor Girkin (uvádzaný tiež pod menom Strelkov) priznal zodpovednosť za zostrelenie lietadla spoločnosti Malaysia Airlines nad Ukrajinou. Lietadlo spadlo vo štvrtok na východe krajiny pri hraniciach s Ruskom. Letelo z Amsterdamu do Kuala Lumpur.

„Práve sme zostrelili lietadlo niekde nad Doneckou oblasťou. Leží tam za baňou Progress,“ uviedol v odkaze na banské mesto s asi 80 000 obyvateľmi. „Varovali sme vás, aby ste nelietali na našom nebi,“ dodal na svojom účte na VK, ruskej verzii Facebooku.

Stelkov a jeho skupina Donecká ľudová armáda si očividne malajzijské civilné lietadlo pomýlili s ukrajinským bojovým lietadlom. Vyhlásenie Strelkov po zistení, že išlo v skutočnosti o komerčný let vezúci 295 nevinných ľudí, vymazal. Uviedol internetový portál news.com.au.

Na Ukrajine sa v oblasti bojov zrútil malajzijský boeing
Foto: SITA/AP

https://www.youtube.com/watch?v=QfsV7ZcF2oI

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Petro Porošenko