Zostrelenie lietadla je budíček pre celý svet, tvrdí Obama

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Barack Obama
Foto: SITA/AP

WASHINGTON 19. júla (WEBNOVINY) – Americký prezident Barack Obama v sobotu označil štvrtkové zostrelenie malajzijského dopravného lietadla nad Ukrajinou za budíček pre Európu a celý svet.

Podľa slov šéfa Bieleho domu je totiž tragédia dôkazom, že kríza na juhovýchode Ukrajiny nie je iba regionálnym konfliktom, ale týka sa všetkých.

Obrazom: Na Ukrajine sa zrútilo malajzijské lietadlo, tristo ľudí je mŕtvych

Viac o páde Boeingu 777 na Ukrajine sa dočítate

—–> TU.

Obama vojenskú intervenciu vylúčil

Obama preto tvrdí, že ide o jeden z dôsledkov eskalujúceho konfliktu medzi ukrajinskými vládnymi silami a proruskými povstalcami. Americký prezident však v tejto súvislosti vylúčil prípadnú vojenskú intervenciu, no pripustil pritvrdenia sankcií voči Rusku, ktoré Američania obviňujú z podpory separatistov. Tí podľa nich nesú priamu zodpovednosť za zostrelenie stroja s takmer 300 ľuďmi na palube smerujúceho z Amsterdamu do Kuala Lumpur.

Malajzijská vláda v sobotu potvrdila, že do Kyjeva príde minister dopravy, aby zaručil, že sa na analýzu dostanú všetky trosky Boeingu 777. OBSE tvrdí, že jej predstaviteľov tamojší separatisti v piatok nechceli na miesto tragédie 40 kilometrov od ruských hraníc pustiť. Ukrajinské úrady zároveň hovoria o objavení 181 tiel spomedzi 298 ľudí na palube, prevažne Holanďanov. Podľa ukrajinských leteckých záznamov bol boeing v čase zásahu raketou vo výške 10 100 metrov. Spoločnosť však pilotov žiadala o letovú výšku takmer 10 700 metrov.

Fidel Castro viní vládu v Kyjeve

Kubánsky exprezident Fidel Castro za štvrtkové zostrelenie malajzijského lietadla nad rusko-ukrajinským pohraničím obvinil ukrajinskú vládu. Bývalý revolucionár vo svojom článku v štátnom denníku píše, že „Kuba musí vyjadriť svoje odmietnutie voči konaniu takej protiruskej, protiukrajinskej a proimperialistickej vlády“.

Tú označil za „vojnového štváča“. Fidel, ktorého minulý piatok navštívil ruský prezident Vladimir Putin, taktiež skritizoval USA v súvislosti s prebiehajúcou izraelskou ofenzívou v palestínskom Pásmom Gazy. Podľa neho americký prezident Obama „radšej podporil Goliáša na úkor Dávida“.

Ukrajina čierne skrinky nemá

Ukrajina lietadlo
Foto: SITA/AP

Ukrajinská vláda v sobotu potvrdila, že nemá k dispozícii čierne skrinky tragického letu MH17 a ani nevie, kde sú.

Navyše obvinila proruských povstalcov operujúcich v nepokojnej oblasti z pokusu o ničenie dôkazov a manipulácie s troskami stroja Boeing 777 roztrúsenými po poli v oblasti 20 kilometrov štvorcových.

Podľa Ukrajincov proruskí separatisti odviezli z miesta tragédie do doneckej márnice mŕtvoly takmer 40 ľudí spomedzi celkovo takmer 300 ľudí nachádzajúcich sa na palube stroja smerujúceho z Amsterdamu do Kuala Lumpur. Ukrajinské úrady zároveň hovoria o objavení 181 tiel.

Na palube zahynulo sto expertov na AIDS

Medzi 298 obeťami havarovaného boeingu spoločnosti Malaysia Airlines bola aj asi stovka vrcholných svetových expertov na problematiku choroby AIDS vrátane ich rodinných príslušníkov.

Výskumníci a aktivisti sa prostredníctvom linky chceli dostať na medzinárodnú konferenciu o AIDS, ktorá v nedeľu štartuje v austrálskom Melbourne. Obeťou tragédie sa stal napríklad bývalý šéf Medzinárodnej spoločnosti pre AIDS, Holanďan Joep Lange, ako aj hovorca Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) Glenn Thomas.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Barack ObamaFidel CastroVladimir Putin
Firmy a inštitúcie Malaysia Airlines