Turecký premiér skončil s Obamom, za napätím stojí Izrael

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Erdogan
Turecký premiér Recep Tayyip Erdogan Foto: SITA, AP

ISTANBUL 23. júla (WEBNOVINY) – Turecký premiér Recep Erdogan v pondelok priznal prerušenie komunikácie s americkým prezidentom Barackom Obamom.

Dlhoročný líder moslimskej krajiny v rozhovore pre tamojšiu televíziu uviedol, že spomedzi Obamovej administratívy je v pravidelnom kontakte s viceprezidentom Joeom Bidenom. Napätie medzi USA a Tureckom spôsobuje najmä americká podpora izraelskej vlády, ktorú Erdogan tvrdo slovne napáda.

V nedeľu dokonca označil jeho ozbrojené aktivity v palestínskom Pásme Gazy za krutosti horšie ako svojho času páchal nacistický vodca Adolf Hitler. Rozpory spôsobili aj rôzne pohľady na riešenie situácie v Sýrii. Posledný priamy rozhovor medzi Obamom a Erdoganom sa aj preto datuje na koniec februára.

V minulosti som Obamovi volal priamo. Ale keďže nedokážem dosiahnuť očakávané výsledky vo veci Sýrie, debatujú teraz naši ministri zahraničných vecí. A zhováram sa s Bidenom. On volá mne a ja jemu,“ povedal Erdogan, ktorý by sa podľa predpokladov mal po augustových voľbách stať novým prezidentom Turecka.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Adolf HitlerBarack ObamaRecep ErdoganRecep Tayyip Erdogan