Izrael a Hamás vypočuli Červený kríž, prerušili boje

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Pásmo Gazy
Palestínsky prezident je presvedčený, že kým všetci Palestínčania držia spolu, Izrael Pásmo Gazy nezlomí. Foto: SITA/AP

GAZA 23. júla (WEBNOVINY) – Izrael a palestínske militantné hnutie Hamás v stredu na niektorých miestach v Pásme Gazy prerušili vzájomné boje.

Požiadal ich o to Medzinárodný výbor Červeného kríža (ICRC), ktorého pracovníci chcú evakuovať zranených. Agentúre AFP to potvrdila hovorkyňa organizácie Cecilia Goinová. Tento krok ešte predtým koordinovali s oboma stranami konfliktu.

Z oficiálneho vyhlásenie ICRC nie je zrejmé, na aký dlhý čas by sa mal Hamás a Izrael zdržať otvorenej konfrontácie. Zastavenie bojov sa týka troch oblastí vrátane mesta Chán Júnis, ktoré je v uplynulých dňoch terčom intenzívneho ostreľovania.

Hamás podmieňuje prímerie ukončením blokády Pásma Gazy

Organizácia za oslobodenie Palestíny (OOP) pod vedením palestínskeho prezidenta Mahmúda Abbása v stredu odsúhlasila podmienky militantného hnutia Hamás na zastavenie násilia v Pásme Gazy.

Hamás podmieňuje Egyptom navrhované prímerie s Izraelom najmä ukončením blokády Pásma Gazy a ďalšími podmienkami vrátane zastavenia izraelskej agresie.

Obrazom: Krutý boj medzi Izraelom a islamistami pokračuje

„Zastavenie agresie a ukončenie všetkých foriem blokády sú podmienky celého palestínskeho ľudu,“ uviedol predstaviteľ OOP Jásir Abíd Rabbo. Vyjadril presvedčenie, že kým všetci Palestínčania držia spolu, Izrael Pásmo Gazy nezlomí.

K vyhláseniu OOP sa zatiaľ Hamás ani Izrael nevyjadrili. Abbás ešte v utorok navrhol päťdňové prímerie, počas ktorého by mali obe strany rokovať o podmienkach ukončenia násilia.

Kerry bude presadzovať prímerie

Pásmo Gazy
Foto: SITA/AP

Americký šéf diplomacie John Kerry povedal v stredu, že v snahách dosiahnuť ukončenie 16-dňových bojov medzi Izraelom a islamistickou palestínskou skupinou Hamás bol dosiahnutý mierny pokrok.

„Urobili sme určite nejaké kroky vpred. No ešte je potrebné veľa urobiť,“ povedal Kerry krátko po príchode do Jeruzalema na stretnutie s generálnym tajomníkom Organizácie Spojených národov Panom Ki-munom. Detaily však odmietol uviesť.

Podľa hovorkyne ministerstva Jen Psakiovej Kerry navštívi Jeruzalem aj Západný breh a okrem stretnutia s Panom Ki-munom bude rokovať aj s palestínskym prezidentom Mahmúdom Abbásom ako aj s izraelským premiérom Benjaminom Netanjahuom.

Kerry odletel do Izraela z Káhiry, kde sa stretol so zástupcami egyptskej vlády a Ligy arabských štátov. Egypt navrhol prímerie, ktoré však Hamás takmer okamžite odmietol.

Kerry takmer bezprostredne po prílete do Egypta oznámil poskytnutie humanitárnej pomoci Palestínčanom v Pásme Gazy, ktorí museli utiecť pred násilím vo výške 47 miliónov dolárov (35 mil. eur) pre desaťtisíce Palestínčanov z Pásma Gazy, ktorí museli utiecť pred násilím.

Počet obetí dvojtýždňového násilia dosiahol na palestínskej strane číslo 624. Izrael hlási 30 obetí vrátane dvoch civilistov. Pred izraelskými útokmi ušlo zo svojich domovov vyše 100 000 Palestínčanov.

Násilie sa v utorok rozšírilo aj na Západný breh, kde izraelskí vojaci zastrelili pri Betleheme jedného Palestínčana počas násilného stretu s palestínskymi demonštrantami.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe John Kerry
Firmy a inštitúcie Hamás