Izrael sa v Gaze dopustil vojnových zločinov, tvrdí OSN

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Izrael
Palestína žiada, aby Komisia OSN pre ľudské práva odštartovala vyšetrovanie všetkých porušení ľudských práv ako aj medzinárodného humanitárneho práva zo strany Izraela. Foto: SITA/AP

ŽENEVA 23. júla (WEBNOVINY) – Izrael sa počas operácie v palestínskom Pásme Gazy s veľkou pravdepodobnosťou dopúšťa vojnových zločinov. Pred mimoriadnym zasadnutím Komisie OSN pre ľudské práva to v stredu konštatovala jej šéfka Navi Pillayová. Ničenie domov a nemocníc a zabíjanie detí je podľa nej porušovaním medzinárodného práva.

Obrazom: Krutý boj medzi Izraelom a islamistami pokračuje

Pillayová tiež ostro odsúdila ostreľovanie izraelského územia raketami, ktoré odpaľujú militanti z hnutia Hamás. „Je tu pár prípadov, kde existuje značná možnosť, že bolo porušené medzinárodné právo spôsobom, že by mohlo ísť o vojnové zločiny,“ povedala Pillayová a zdôraznila, že všetky tieto prípady musia byť dôkladne prešetrené.

Komisia OSN pre ľudské práva v stredu rokuje o palestínskom návrhu rezolúcie o priebehu súčasnej izraelskej ofenzívy v pásme. Palestínska pozorovateľská misia pri OSN v návrhu žiada, aby komisia odštartovala vyšetrovanie všetkých porušení ľudských práv ako aj medzinárodného humanitárneho práva zo strany Izraela.

Počet obetí dvojtýždňového násilia v Pásme Gazy dosiahol na palestínskej strane číslo 624. Izrael hlási 30 obetí vrátane dvoch civilistov. Pred izraelskými útokmi ušlo zo svojich domovov vyše 100 000 Palestínčanov.

Izrael
Foto: SITA/AP

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Navi Pillayová
Firmy a inštitúcie OSN Organizácia Spojených národov