Na Ukrajine zostrelili dve stíhačky, rakety odpálili z Ruska

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Ukrajina
Foto: SITA/AP

KYJEV 23. júla (WEBNOVINY) – Proruskí povstalci v stredu na východe Ukrajiny zostrelili dve ukrajinské stíhačky typu Suchoj-25, informoval hovorca ukrajinského ministerstva obrany Oleksij Dmitraškovský.

Viac o napätej situácii na Ukrajine sa dočítate

—-> TU.

K zostreleniu oboch armádnych stojov malo podľa agentúry Reuters prísť neďaleko oblasti, kde zostrelili civilné malajzijské lietadlo s 298 osobami na palube.

Obrazom: Na Ukrajine sa zrútilo malajzijské lietadlo, tristo ľudí je mŕtvych

Za stredajším zostrelením dvoch stíhačiek ukrajinskej armády môže byť zodpovedné priamo Rusko. Naznačila to ukrajinská Bezpečnostná rada, ktorá o tejto otázke mimoriadne rokovala. „Dve naše stíhačky zasiahli vo výške 5200 metrov. Podľa predbežných informácií rakety vypustili z územia Ruskej federácie,“ uvádza sa v stanovisku vrcholného ukrajinského bezpečnostného orgánu.

Viac o páde Boeingu 777 na Ukrajine sa dočítate

—–> TU.

Zostrelenie jedného ukrajinského armádneho lietadla priznal aj Igor Strelkov, ktorý v súčasnosti vedie ozbrojencov vo východnom meste Doneck. Pilot stroja sa podľa neho po zasiahnutí katapultoval.

Ďalšie informácie však nezverejnil. Spravodajský portál amerického denníka New York Times informoval, že militanti lietadlá zostrelili neďaleko dediny Dmytrivka v Doneckej oblasti.

Velenie takzvanej protiteroristickej operácie, ktorú uskutočňuje ukrajinská armáda na východe krajiny informovalo, že povstalci opúšťajú svoje pozície v okrajových štvrtiach mesta Doneck a ustupujú smerom k jeho centru.

Podľa miestnych obyvateľov povstalci vykopali hlboké zákopy okolo hlavnej univerzity, v ktorej internáte sa ubytovali. „V Donecku povstalci masovo opúšťajú svoje pozície a odchádzajú smerom k centru,“ píše sa vo vyhlásení, podľa ktorého sa nedá vylúčiť, že ozbrojení separatisti z miesta bojov úplne odídu.

Ukrajinské sily zahnali povstalcov do ich dvoch hlavných sídiel v Donecku a Luhansku. V posledných dňoch zintenzívnili vojenské operácie v snahe vyhnať ich aj odtiaľ. Podľa obyvateľov Donecka streľbu a výbuchy bolo počuť celú noc a zasiahnutá bola aj miestna chemická továreň, ktorú zachvátil požiar. Pokračovanie bojov hlásia aj z Luhanska.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia