Irán obnoví jadrové rokovania začiatkom septembra

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Iran jadro
Foto: ilustračné, SITA/AP

DUBAJ 23. júla (WEBNOVINY) – Iránska štátna televízia v stredu informovala, že rokovania o tamojšom jadrovom programe so zástupcami šiestich svetových mocností by mali pokračovať začiatkom septembra.

Teherán nový časový rámec oznámil necelý týždeň po tom, ako účastníci najnovšieho kola dialógu vo Viedni rozhodli o jeho štvormesačnom predĺžení v záujme dosiahnutia konečnej dohody. Predĺžená je zároveň aj platnosť predbežnej dohody, na základe ktorej sa Irán od januára zbavil časti jadrového materiálu výmenou za uvoľnenie sankcií.

Dokument mal pôvodne platiť do 20. júla, zámer uzavrieť do tohto termínu sa však stranám nepodarilo naplniť. O pokračovaní rokovaní v septembri ešte minulý týždeň hovoril aj francúzsky minister zahraničných vecí Laurent Fabius, ktorý neprezradil žiadne podrobnosti.

Podľa hovorkyne iránskeho ministerstva zahraničných vecí Marzíje Afchamovej je predĺženie rozhovorov „dôkazom pozitívnej atmosféry“. Na pravidelnej tlačovej konferencii v Teheráne taktiež potvrdila, že najspornejším bodom je budúca kapacita iránskych zariadení na obohacovanie uránu.

Islamská republika naďalej vyhlasuje, že urán obohacuje na vyšší podiel štiepneho izotopu len ako palivo do elektrárenských alebo výskumných reaktorov, a nie na zbrojné účely, ako sa obáva Západ. Skupina šiestich svetových mocností (Británia, Čína, Francúzsko, Nemecko, Rusko a USA) od Iráncov požaduje výrazné obmedzenie programu obohacovania uránu, aby bolo isté, že nebudú schopní vyrábať jadrové bomby.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať