Francúzski Židia sa po protestoch boja, vraví minister

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Zidia
Židia vo Francúzsku sa boja antisemitských nálad. Foto: SITA/AP

PARÍŽ 24. júla (WEBNOVINY) – Mnohí členovia francúzskej židovskej komunity žijú po nedávnych propalestínskych protestoch, ktorých súčasťou boli antisemitské heslá a ktoré sa zmenili na násilnosti v uliciach francúzskych miest, v strachu, uviedol vo štvrtok minister zahraničia Laurent Fabius.

Najväčšia židovská komunita v Európe

Francúzsko má najväčšiu moslimskú aj židovskú komunitu v Európe a udalosti na Blízkom východe aj v minulosti spôsobovali napätie medzi oboma skupinami. „Židia vo Francúzsku by sa nemali obávať, no mnohí majú strach,“ povedal Fabius pre rozhlasovú stanicu France Inter.

Miestne médiá zverejnili po nedeľňajšom nepovolenom protižidovskom proteste zábery vypálenej prednej strany obchodu s kóšer potravinami v židovskej štvrti Paríža. Týždeň pred tým sa demonštranti zrazili s políciou pred dvoma parížskymi synagógami. Premiér Manuel Valls potvrdil, že počas demonštrácii bolo počuť aj heslá Smrť Židom ! „Podľa všetkého niekoľko ľudí malo antisemitské poznámky a dopustilo sa aktu antisemitizmu, a to je neprípustné,“ povedal premiér.

Židia opúšťajú Francúzsko

Valls aj Fabious vyzvali na okamžité uzavretie prímeria v blízkovýchodnom regióne a odmietli kritiku francúzskeho postoja v konflikte. Propalestínski demonštranti a niektorí ľavicoví politici ich obvinili z proizraelského postoja. „Zábery žien a detí, ktoré zabili izraelské bomby, sú strašné. Iné riešenie ako okamžité prímerie a rokovanie neexistuje,“ povedal Valls. Ďalšie protestné zhromaždenia budú povolené od prípadu k prípadu, povedal premiér a dodal, že to bude závisieť od toho, či bude možné garantovať bezpečnosť.

V prvých troch mesiacoch 2014 opustilo Francúzsko viac Židov ako v akomkoľvek inom čase od vytvorenia Izraela v roku 1948. Ako dôvod uviedli stagnujúcu francúzsku ekonomiku a narastajúci antisemitizmus. Francúzska židovská populácia sa od konca druhej svetovej vojny takmer zdvojnásobila a dosahuje až 550-tisíc. Moslimská populácia, ktorú tvoria najmä imigranti zo severnej Afriky, narástla až na 5 miliónov.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Manuel Valls