Irak má nového prezidenta, je ním kurdský politik Fuád Masúm

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Nový iracký prezident Fuád Masúm
Iracký parlament si zvolil nového prezidenta. Stal sa ním popredný kurdský politik Fuád Masúm. Foto: xebatnuce.com

BAGDAD 24. júla (WEBNOVINY) – Iracký parlament zvolil popredného kurdského politika Fuáda Masúma za nového prezidenta krajiny. Ide o druhý krok v rámci procesu tvorby vlády, tretím ostáva zvolenie premiéra. To by sa však mohlo ukázať ako najzložitejšie, keďže Kurdi a sunniti nesúhlasia, aby sa premiérom stal po tretí raz Núrí al-Malíkí. Irackí politici sa sporia v otázke sformovania novej vlády od aprílových volieb.

Sedemdesiatšesťročný Masúm je jedným zo zakladateľov Vlasteneckého zväzu Kurdistanu (PUK) odchádzajúceho prezidenta Džalála Talabáního. Je považovaný za umierneného politika a je známy tým, že udržuje dobré vzťahy so sunnitskými i šiitskými politikmi.

Voľby prezidenta, prevažne reprezentatívnej funkcie, odložili v stredu o deň, aby sa mali Kurdi viac času dohodnúť na kandidátovi. Podľa neformálnej dohody, ktorá sa zrodila po invázii medzinárodných jednotiek na čele s USA do Iraku v roku 2003, post predsedu parlamentu získa sunnita, prezidenta Kurd a predsedom vlády bude šiit.

Parlament sa pod tlakom posledných udalostí, keď sunnitskí ozbrojenci obsadili veľkú časť krajiny v severnom a západnom Iraku, snaží zvoliť predstaviteľov štátu, ktorí by viedli krajinu v boji proti sunnitským militantom. Pozícia predsedu parlamentu bola prvá z troch vedúcich funkcií v štáte, na ktorej sa dohodli. Obsadil ju umiernený sunnita Salím al-Džabúrí.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Núrí al-Málikí