Poľsko musí odškodniť moslimov týraných v tajnom väzení CIA

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Poľská zástava
Foto: manicureaddict.com

ŠTRASBURG 24. júla (WEBNOVINY) – Európsky súd pre ľudské práva (ESĽP) vo štvrtok nariadil poľskej vláde vyplatiť dvom moslimom odškodné v celkovej výške 230-tisíc eur za spôsobenú ujmy na zdraví a porušenie ich ľudských práv počas zadržiavania v tajných zariadeniach americkej vlády na území Poľska.

Súd so sídlom vo francúzskom Štrasburgu tak nepriamo potvrdil existenciu utajovaných väzníc CIA, ktorých fungovanie Varšava spolu s Washingtonom dlhodobo popierajú.

Palestínčan a občan Saudskej Arábie, ktorých mala CIA zadržiavať v Poľsku v rokoch 2002 až 2003, sa nachádzajú v neslávne známom americkom väzení Guantánamo na území Kuby. Podľa Američanov sa totiž obaja podieľali na teroristických činoch na americké ciele.

Súhlas so zriadením tajných zariadení CIA mala krátko po útokoch z 11. septembra dať vláda vtedajšieho poľského premiéra Leszeka Millera. Varšava všetky podozrenia odmieta, no záznamy z poľského vojenského letiska hovoria o pristátiach siedmich lietadiel CIA.

Podobné tajné zariadenia vytvorené na pokyn vtedajšieho amerického prezidenta Georgea W. Busha sa mali nachádzať aj v Rumunsku a Litve. USA síce potvrdili zadržiavanie údajných teroristov mimo svojho územia, no odmietli špecifikovať, kde sa tak malo diať.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia