Rusi ostreľujú Ukrajinu zo svojho územia, tvrdia USA

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
V Slovjansku zaviala ukrajinská vlajka
Ukrajinský prezident Petro Porošenko ohlásil dobytie povstalcami ovládaného mesta Slovjansk na východe krajiny. Foto: SITA/AP

WASHINGTON 25. júla (WEBNOVINY) – Rusko podľa Spojených štátov delostrelecky ostreľuje pozície ukrajinskej armády zo svojho územia.

Hovorkyňa ministerstva zahraničia Marie Harfová tiež uviedla, že podľa informácií tajných služieb Moskva plánuje dodať proruským separatistom na Ukrajine ďalšie a efektívnejšie raketomety. Novinárom však odmietla poskytnúť bližšie informácie.

Viac o napätej situácii na Ukrajine sa dočítate

—-> strong>TU.

Nemenovaný americký predstaviteľ v tejto súvislosti povedal, že streľba z Ruska sa začala v utorok, podľa dostupných údajov však zatiaľ nespôsobila smrť civilistov.

Rusko naďalej popiera, že by bolo priamo zapojené do konfliktu medzi ukrajinskou armádou a povstalcami na východe Ukrajiny. USA a EÚ však Moskvu obviňujú, že separatistov podporuje a dodáva im zbrane, čo viedlo k zavedeniu sankcií voči Rusku.

Obrazom: Na Ukrajine sa zrútilo malajzijské lietadlo, tristo ľudí je mŕtvych

Časť Západu vyzýva na ešte prísnejšie opatrenia, a to najmä po nedávnom zostrelení malajzijského lietadla, pri ktorom zahynulo všetkých 298 ľudí na palube. Boeing 777 spoločnosti Malaysia Airlines letiaci z Amsterdamu do Kuala Lumpur sa minulý štvrtok zrútil do poľa pri hraniciach Ruska a Ukrajiny.

Viac o páde Boeingu 777 na Ukrajine sa dočítate

—–> TU.

Proruskí povstalci zodpovednosť za tragédiu odmietajú. Stroj s najväčšou pravdepodobnosťou zostrelili omylom neuvedomujúc si, že ide o civilné lietadlo. Predpokladá sa, že lietadlo zasiahla strela SA-11 typu zem-vzduch. Americké tajné služby nemajú dôkaz, že Rusko sa priamo podieľalo na vystrelení rakety, ukrajinským povstalcom však už poskytlo takéto typy zbraní ako aj výcvik na ich používanie.

Z domovov odišlo už vyše dvestotisíc ľudí

Násilný konflikt na Ukrajine podľa údajov Organizácie Spojených národov doteraz vyhnal zo svojich domovov už okolo 225 000 ľudí.

Asi 130 000 osôb opustilo Ukrajinu smerom do Ruska, 95 000 ich je na úteku v rámci Ukrajiny, informoval v piatok Úrad vysokého komisára OSN pre utečencov (UNHCR) v Ženeve.

Koncom júna bol počet utečencov na Ukrajine ešte 164 000, z ktorých 110 000 odišlo do Ruska a 54 000 do iných častí krajiny. Mnohí utečenci majú podľa údajov OSN strach, že sa dostanú do prestreliek medzi proruskými separatistami a ukrajinskou armádou. Boje na východe stále pokračujú, keďže povstalci odmietajú zložiť zbrane a rokovať o prímerí.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia