Východní Ukrajinci nenávidia separatistov, tvrdí Jaceňuk

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Arsenij jaceňuk
Ukrajinský premiér Arsenij Jaceňuk potvrdil, že krajina chce čím skôr podpísať asociačnú dohodu s Úniou. Foto: SITA/AP

KYJEV 25. júla (WEBNOVINY) – Obyvatelia východnej Ukrajiny, kde prebiehajú boje medzi armádou a proruskými separatistami, nenávidia tamojších ozbrojencov.

Pre spravodajskú stanicu Euronews to povedal už bývalý ukrajinský premiér Arsenij Jaceňuk. Urobil tak krátko predtým, ako vo štvrtok v záujme vyhlásenia nových parlamentných volieb podal rezignáciu.

Viac o napätej situácii na Ukrajine sa dočítate

—-> TU.

„Pozeral som sa do očí a tvárí tým, ktorí boli oslobodení ukrajinskou armádou,“ povedal Jaceňuk v narážke na svoju nedávnu návštevu východoukrajinského Slovjanska, ktoré ešte pred niekoľkými týždňami ovládali separatisti. „Možno nás (miestni obyvatelia) nemajú radi. Ale rozhodne nenávidia týchto Rusmi vedených banditov,“ dodal v odpovedi na otázku, či východní Ukrajinci dôverujú vláde v Kyjeve.

Obrazom: Na Ukrajine sa zrútilo malajzijské lietadlo, tristo ľudí je mŕtvych

Jaceňuk vo štvrtok pred plénom parlamentu oznámil svoju rezignáciu v reakcii na rozpad jeho vládnej koalície, ktorú opustili dve strany – Udar boxerského šampióna Vitalija Klička a krajne pravicová strana Svoboda. Tie spolu s jeho stranou Vlasť, ktorú vedie expremiérka Julija Tymošenková, tvorili jadro dočasnej vlády.

Jaceňuk okrem odchodu z postu premiéra deklaroval aj nespokojnosť s neschválením vládnych návrhov zákonov. Udar a Svoboda svojim rozhodnutím deklarovali snahu dosiahnuť vypísanie nových parlamentných volieb, ktoré sa naposledy konali v októbri 2012. Podľa ich lídrov potrebuje krajina okrem nového prezidenta, ktorým sa v máji stal Petro Porošenko, aj novú vládu.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Arsenij JaceňukJulija TymošenkováPetro Porošenko