Čierne skrinky zo zostreleného boeingu sú ľahko poškodené

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Boeing
Foto: boeing

MOSKVA 25. júla (WEBNOVINY) – Ruský medzištátny letecký výbor v piatok uviedol, že čierne skrinky z malajzijského lietadla zostreleného nad Ukrajinou utrpeli ľahké poškodenie, ktoré však neovplyvní ich dáta.

Viac o napätej situácii na Ukrajine sa dočítate

—-> TU.

„Počas inšpekcie bolo zistené, že záznamníky majú ľahké mechanické poškodenie, ktoré však nemá dopad na ich obsah,“ tvrdí výbor v stanovisku. To ďalej uvádza, že neexistujú žiadne dôkazy o manipulácii čiernych skriniek.

Rusko sa zúčastňuje na analýze záznamníkov

V rovnakom zmysle sa vyjadrili aj Holanďania, ktorí koordinujú vyšetrovanie havárie lietadla. Rusko je medzi krajinami, ktoré sa zúčastňujú na analýze záznamníkov.

Obrazom: Na Ukrajine sa zrútilo malajzijské lietadlo, tristo ľudí je mŕtvych

Oba záznamníky previezli tento týždeň z východu Ukrajiny do Británie, kde ich analyzujú. Britský premiér David Cameron v utorok oznámil, že ju budú na žiadosť Holandska vykonávať Briti v spolupráci s ďalšími zahraničnými expertmi. Kedy budú prvé výsledky analýzy, nie je známe.

Boeing 777 spoločnosti Malaysia Airlines letiaci z Amsterdamu do Kuala Lumpuru sa minulý štvrtok zrútil v oblasti pri ukrajinsko-ruskej hranici. O život prišlo všetkých 298 ľudí na palube vrátane 193 Holanďanov a 43 Malajzijčanov. Stroj bol pravdepodobne zostrelený raketou, pričom hlavné podozrenie zatiaľ padá na proruských povstalcov, proti ktorým už niekoľko mesiacov bojuje ukrajinská armáda.

Trosky lietadla bude chrániť dvesto austrálskych vojakov

Austrália chce vyslať na Ukrajinu ďalších 100 príslušníkov policajných a ozbrojených síl, ktorí sa pripoja k Holanďanmi vedenej medzinárodnej misii na zabezpečenie trosiek havarovaného malajzijského lietadla. Austrália už vyslala do Británie prvých 90 policajtov, ktorí tam čakajú na odchod na Ukrajinu, kde sa taktiež pripoja k spomínanej misii.

Viac o páde Boeingu 777 na Ukrajine sa dočítate

—–> TU.

V piatok o tom informoval austrálsky premiér Tony Abbot. O vyslaní jednotiek, ktoré majú chrániť medzinárodných vyšetrovateľov a miesto nešťastia, už hovoril s ukrajinským prezidentom Petrom Porošenkom a ruským lídrom Vladimirom Putinom. „Bude to humanitárna misia s jasným cieľom, Nemala by trvať dlhšie, než pár týždňov,“ vyhlásil Abbot.

Austrálsky premiér opakovane varoval, že proruskí povstalci hromadne ničia dôkazy potrebné na vyšetrenie príčin pádu lietadla, ktoré zostrelili s najväčšou pravdepodobnosťou separatisti. Niekoľko telesných pozostatkov tiež zostalo na mieste nehody. „Čím skôr tam nasadíme zahraničnú políciu alebo vojakov, o to rýchlejšie môžme urobiť prehliadku trosiek,“ vyhlásil Abbot.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe David Cameron