Najlepšie sa žije v Nórsku, Slovensko si pohoršilo

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Najlepšie sa žije ľuďom v Nórsku.
Najlepšie sa žije ľuďom v Nórsku. Slovensko sa tento rok umiestnilo na 38. priečke a v porovnaní s minulým rokom tak kleslo o dve miesta. Foto: SITA/Marián Peiger

NEW YORK 27. júla (WEBNOVINY) – Spomedzi 187 porovnávaných krajín sa najlepšie žije v Nórsku, Austrálii a vo Švajčiarsku. Vyplýva to z najnovšieho každoročne vydávaného rebríčku Indexu ľudského rozvoja (HDI) za rok 2014, ktorý zostavuje Program Organizácie Spojených národov pre rozvoj (UNDP).

Pokrok v zlepšovaní životných podmienok vo všeobecnosti na celom svete rastie, pre finančnú krízu ako aj ďalšie faktory sa však tempo progresu spomalilo.

Slovensko sa tento rok umiestnilo na 38. priečke a v porovnaní s vlaňajškom tak kleslo o dve miesta. Z krajín Visegrádskej skupiny (V4) je na tom najlepšie Česká republika, ktorá si zachovala 28. pozíciu.

Poľsko je tesne pred Slovenskom 36. a Maďarsko 43. Susedné Rakúsko sa umiestnilo na 21. priečke pred Izraelom a Francúzskom.

Rast HDI sa najviac spomalil v arabských štátoch, Ázii, tichomorskom regióne a v Karibiku. Dôvodom je okrem finančnej krízy aj rast cien potravín, prírodné katastrofy a ozbrojené konflikty. Celkovo podľa UNDP žije pod hranicou chudoby na celom svete až 1,5 miliardy ľudí.

HDI za rok 2014

1. Nórsko

2. Austrália

3. Švajčiarsko

4. Holandsko

5. USA

21. Rakúsko

.

27. Česká republika

.

35. Poľsko

.

38. Slovensko

.

43. Maďarsko

187. Niger

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia