Poľsko sa chce voči verdiktu Európskeho súdu o CIA odvolať

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Donald Tusk
Foto: SITA/Michal Burza

VARŠAVA 25. júla (WEBNOVINY) – Poľský premiér Donald Tusk v piatok avizoval, že jeho vláda sa odvolá proti štvrtkovému rozhodnutiu Európskeho súdu pre ľudské práva (ESĽP). Tusk uviedol, že vláda momentálne skúma materiál a je celkom pravdepodobné, že bude žiadať o prehodnotenie verdiktu.

Rozhodnutie súdu vo francúzskom Štrasburgu ešte vo štvrtok označila kancelária prezidenta Bronislava Komorowského za strápňujúce a zároveň i za bremeno pre poľské financie a povesť krajiny.

Poliaci totiž na nariadenie tribunálu musia odškodniť dvoch Arabov, ktorých zadržiavali v utajovaných väzniciach americkej Ústrednej spravodajskej služby (CIA) na ich území, sumou 230-tisíc eur.

Zadržaní kvôli terorizmu

Súd štvrtkovým verdiktom nepriamo potvrdil existenciu väzníc CIA, ktorých fungovanie Varšava spolu s Washingtonom dlhodobo popierajú.

Palestínčan a občan Saudskej Arábie, ktorých mala CIA zadržiavať v Poľsku v rokoch 2002 až 2003, sa nachádzajú v neslávne známom americkom väzení Guantánamo na Kube. Podľa Američanov sa totiž obaja podieľali na teroristických činoch proti americkým cieľom.

Zariadenia CIA aj v Rumunsku a Litve

Súhlas so zriadením tajných zariadení CIA dala údajne krátko po útokoch na USA z 11. septembra 2001 vláda vtedajšieho poľského premiéra Leszeka Millera. Varšava všetky podozrenia odmieta, no záznamy z poľského vojenského letiska hovoria o pristátiach siedmich lietadiel CIA.

Podobné tajné zariadenia vytvorené na pokyn vtedajšieho amerického prezidenta Georgea W. Busha sa mali nachádzať aj v Rumunsku a Litve. USA síce potvrdili zadržiavanie údajných teroristov mimo svojho územia, no odmietli prezradiť konkrétne krajiny.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Donald Tusk
Firmy a inštitúcie CIA Central Intelligence AgencyESĽP Európsky súd pre ľudské práva