Pakistan sa bojí odvety Talibanu, Islamabad ochráni armáda

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Samovražedný útok v Pakistane
Samovražedný bombový útočník z hnutia Taliban zabil dnes 13 ľudí na zaplnenom trhovisku pri veliteľstve pakistanskej armády v meste Rávalpindí neďaleko metropoly Islamabad. Foto: SITA/AP

ISLAMABAD 25. júla (WEBNOVINY) – Pakistanská vláda v piatok oznámila, že poverila tamojšiu armádu zabezpečovaním ochrany hlavného mesta Islamabad pre prípad, že by sa militantní fundamentalisti pokúsili odpovedať útokmi na ofenzívu, ktorú proti nim ozbrojené sily vedú od polovice júna v oblastiach pozdĺž hranice s Afganistanom.

Hnutie Tehrík-i-Tálibán Pákistán (Talibanské hnutie Pakistanu) bojuje už od roku 2007 za nastolenie jeho interpretácie islamského práva na celom území krajiny a po najnovších zásahoch armády varovalo, že sa za ne pomstí.

Federálna vláda, ktorá s fundamentalistami pôvodne rokovala, preto podľa vyhlásenia kancelárie premiéra Naváza Šarífa nechá vojakov od 1. augusta pomáhať civilným zložkám v Islamabade, aby „predišla akémukoľvek možnému spätnému úderu“. Vyhlásenie tiež uvádza, že nasadenie armády v metropole sa predpokladá na 90 dní.

Šaríf sa pri nástupe do funkcie v roku 2013 zaviazal ukončiť povstanie Talibanu prostredníctvom mierových rokovaní, pre pokračujúce krvavé násilie ich však jeho vláda musela prerušiť. Koncom júna Islamabad nasadil proti militantom v oblasti Severný Vazíristán aj pozemné sily, čomu predchádzal hromadný útek obyvateľov.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať