Američania sa boja o svojich ľudí, stiahli ich z Tripolisu

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Libya
V líbijskom Bengází sa bojuje. Foto: SITA/AP

TRIPOLIS 26. júla (WEBNOVINY) – Spojené štáty v sobotu z veľvyslanectva v líbyjskom hlavnom meste Tripolis evakuovali celý svoj diplomatický personál. S pomocou ozbrojeného konvoja ho následne previezli cez hranicu s Tuniskom.

Dôvodom evakuácie sú stupňujúce sa ostré boje medzi členmi znepriatelených milícií v Tripolise, uvádza sa v stanovisku americkej diplomacie.

Bezpečnosť v líbyjskej metropole sa zhoršila počas dvojtýždňových bojov medzi brigádami bývalých povstalcov, ktorí na seba útočili aj s pomocou delostreleckých zbraní. Boje zasiahli aj oblasť v južnom Tripolise, kde sídli americká ambasáda.

Dozerali na nich aj stíhačky

„Bezpečnosť je prvoradá. Bohužiaľ sme museli prijať tento krok, pretože naše veľvyslanectvo sa nachádza veľmi blízko oblasti zasiahnutej intenzívnymi bojmi,“ uviedla hovorkyňa amerického ministerstva zahraničných vecí Marie Harfová.

Na bezpečnosť konvoja počas jeho päťhodinovej cesty do Tuniska dohliadali aj stíhačky typu F-16. Z afrického štátu svoj diplomatický personál už predtým stiahla aj Organizácia Spojených národov a podobne postupovalo aj Turecko.

Bojuje sa o kontrolu nad letiskom v Tripolise

Milície zo severozápadného mesta Zintán bojujú o kontrolu letiska v Tripolise s ozbrojenou skupinou z Misráty na západnom pobreží. Zrážky zničili už desiatky civilných lietadiel patriacich líbyjským civilným prepravcom a poškodili aj hlavný terminál.

Boje sú súčasťou rozsiahlejšieho konfliktu v krajine, kde sa centrálna vláda snaží získať kontrolu nad ozbrojenými skupinami, milíciami a brigádami bývalých povstalcov, ktorí v roku 2011 pomohli zvrhnúť diktátora Muammara Kaddáfího a teraz sa odmietajú odzbrojiť.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia