Boje v Gaze pokračujú, zabili vyše tisícku Palestínčanov

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Izrael gaza palestina
Počet obetí izraelskej ofenzívy v Gaze stúpa. Foto: SITA/AP

GAZA 27. júla (WEBNOVINY) – Palestínske militantné hnutie Hamás súhlasilo s vyhlásením ďalšieho 24-hodinového prímeria s Izraelom. V nedeľu to pre agentúru Reuters potvrdil hovorca skupiny Samí abú Zahrí.

Prímerie však má mať podobne ako v sobotu len „humanitárny“ charakter a jeho cieľom je evakuácia zranených a pátranie po obetiach. Izrael sa zatiaľ nevyjadril, či s návrhom súhlasí.

Izrael obnovil útoky

Izraelská armáda v nedeľu opäť obnovila útoky v Pásme Gazy krátko po tom, ako vypršalo niekoľkohodinové humanitárne prímerie. To podľa židovského štátu palestínske militantné hnutie Hamás nerešpektovalo a na územie Izraela vypálilo niekoľko rakiet.

„V reakcii na neutíchajúce raketové útoky zo strany Hamásu cez humanitárny koridor, ktorý bol dohodnutý pre dobro civilného obyvateľstva v Gaze, armáda obnovuje svoju leteckú, námornú a pozemnú aktivitu v Pásme Gazy,“ uvádza sa v stanovisku izraelskej armády. Podľa agentúry Reuters sa krátko po ohlásení ukončenia prímeria začala mestom Gaza opäť ozývať delostrelecká paľba.

Objavili ďalšie obete

Počet obetí izraelskej ofenzívy v Pásme Gazy na strane Palestínčanov v sobotu prekročil hranicu tisíc mŕtvych. Informovalo o tom ministerstvo zdravotníctva patriace do štruktúr militantného hnutia Hamás.

Hovorca rezortu Ašraf al-Kidra uviedol, že ďalšie mŕtve telá objavili počas 12-hodinového humanitárneho prímeria. To sa medzičasom už v nedeľu skončilo.

Generálny tajomník OSN Pan Ki-mun odcestoval ešte vo štvrtok do Káhiry, kde bude v piatok rokoval s americkým ministrom zahraničia Johnom Kerrym v snahe dosiahnuť prímerie v Pásme Gazy. V tejto otázke sa však zatiaľ nedosiahol žiaden pokrok.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Pan Ki-mun
Firmy a inštitúcie Hamás