Líbyu zachvátilo násilie, boje si vyžiadali desiatky obetí

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Libya
Milície zo severozápadného mesta Zintán bojujú o kontrolu letiska v Tripolise s ozbrojenou skupinou z Misráty na západnom pobreží. Foto: SITA/AP

BENGÁZÍ 27. júla (WEBNOVINY) – Líbyu cez víkend zachvátili ďalšie násilnosti, ktoré si od soboty vyžiadali už viac ako 50 obetí. Zrážky medzi líbyjskými špeciálnymi jednotkami a islamistickými militantami si vo východnom meste Bengází vyžiadali 36 mŕtvych, z nich množstvo bolo civilistov.

Ďalších 23 ľudí zomrelo v hlavnom meste Tripolis, keď jeden z miestnych domov obývanom egyptskými prisťahovalcami zasiahla raketa. Išlo o súčasť bojov o hlavné letisko v meste. Spojené štáty ešte v sobotu v reakcii na násilnosti evakuovali celý svoj diplomatický personál v Tripolise.

Milície zo severozápadného mesta Zintán bojujú o kontrolu letiska v Tripolise s ozbrojenou skupinou z Misráty na západnom pobreží. Zrážky zničili už desiatky civilných lietadiel patriacich líbyjským civilným prepravcom a poškodili aj hlavný terminál. Boje sú súčasťou rozsiahlejšieho konfliktu v krajine, kde sa centrálna vláda sa snaží získať kontrolu nad ozbrojenými skupinami, milíciami a brigádami bývalých povstalcov, ktorí v roku 2011 pomohli zvrhnúť diktátora Muammara Kaddáfího a teraz sa odmietajú odzbrojiť.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať