Prímerie v Gaze sa skončilo, výbuch v parku zabil desať ľudí

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Izrael
Foto: SITA/AP

NEW YORK 28. júla (WEBNOVINY) – Veľký výbuch vo parku v utečeneckom tábore na severe Gazy zabil osem detí a dvoch dospelých, 40 ďalších ľudí utrpelo zranenia. Informovali o tom v pondelok palestínski zdravotníci.

Miestni vinia nálet izraelských síl, Izrael však zodpovednosť odmieta a tvrdí, že to bola zablúdená raketa militantov z Hamásu. V približne rovnakom čase iný výbuch otriasol hlavnou nemocnicou Gazy, nevyžiadal si však obete. Izrael, ktorý obviňuje militantov z ukrývania sa v nemocnici, opätovne zvalil vinu na zablúdenú raketu.

Obrazom: Krutý boj medzi Izraelom a islamistami pokračuje

Izrael priznal zásah do školy OSN

Izraelské sily sa v nedeľu priznali k vypáleniu mínometnej strely, ktorá dopadla na dvor jednej zo škôl prevádzkovaných OSN v Pásme Gazy, tvrdia však že priestranstvo bolo v tom čase prázdne a nemohli tak nikoho zabiť.

Palestínski predstavitelia uvádzajú, že školu v meste Bajt Hánún minulý štvrtok zasiahli tri projektily z izraelských tankov, pričom zahynulo 16 ľudí a desiatky ďalších utrpeli zranenia. Areál slúžil ako úkryt pre Palestínčanov, ktorí pre boje museli opustiť svoje domovy.

Krutý boj medzi Izraelom a islamistami pokračuje
Foto: SITA/AP

Izrael popiera obete

Podľa hovorcu izraelskej armády Petra Lernera preverovanie ukázalo, že na školu dopadla „jediná zblúdená mínometná strela“ a je „nanajvýš nepravdepodobné, že bol pri tom ktokoľvek usmrtený“. Humanitárna agentúra OSN prevádzkujúca zariadenie vyzvala na vyšetrovanie prípadu s „úplnou transparentnosťou“.

V prípade potvrdenia informácií o mŕtvych a zranených by udalosť bola jednou z najkrvavejších v rámci tri týždne trvajúcej izraelskej ofenzívy proti militantom v Pásme Gazy.

OSN vyzýva k mieru

Boje v pondelok pokračujú i napriek vyhláseniu Bezpečnostnej rady OSN požadujúcemu „bezodkladné a bezpodmienečné humanitárne prímerie“ pri príležitosti moslimského sviatku Íd al-Fitr.

Izraelské sily obnovili útoky ešte v nedeľu a ukončili tak necelých 12 hodín trvajúce humanitárne prímerie. Palestínske militantné hnutie Hamás ho totiž podľa Izraelčanov nedodržiavalo. Konflikt si do pondelka vyžiadal životy najmenej 1030 Palestínčanov a 46 Izraelčanov.

Eurokomisia poskytne ďalšiu finančnú injekciu obyvateľom v Gaze

Európska komisia (EK) poskytla ďalších päť miliónov eur na pomoc obyvateľom Pásma Gazy, kde sa v dôsledku bojov medzi Izraelom a hnutím Hamás neustále zhoršuje humanitárna situácia. Financie sa použijú na poskytnutie pitnej vody, základnej zdravotnej služby, dávok potravín a hygienických potrieb.

Komisárka pre humanitárnu pomoc Kristalina Georgievová vyjadrila znepokojenie nad rastúcim počtom mŕtvych a zranených. „Je nepochopiteľné, že vojenskými cieľmi sa stávajú aj nemocnice a školy,“ vyhlásila.

Komisárka obe strany konfliktu vyzvala, aby umožnili bezpečný prísun humanitárnej pomoci. „Je dôležité, aby sa pomoc dostala k ľuďom, ktorí ju zúfalo potrebujú,“ povedala. EK poskytla Pásmu Gazy tento rok pomoc vo výške 23,5 milióna eur.

Francúzsko
Foto: SITA/AP

Tisíce ľudí v Marseille demonštrovali za Izrael

Tisíce ľudí vyšli v nedeľu večer do centra francúzskej metropoly Marseille, kam prišli vyjadriť svoju podporu Izraelu v čase vojenského zásahu jeho armády v palestínskom Pásme Gazy.

Podujatie bolo vôbec prvé svojho druhu od začiatku ofenzívy, predtým sa vo veľkých francúzskych mestách demonštrovalo proti židovskému štátu. Podobne tomu napriek úradnému zákazu protiizraelských demonštrácií bolo v sobotu v hlavnom meste Paríž.

V putách po zrážkach s políciou skončili desiatky ľudí. Okrem Paríža sa veľké protiizraelské demonštrácie konali minulý týždeň aj v mestách Lyon či Štrasburg. Francúzsko je totiž domovom jednej z najväčších moslimských menšín v Európe.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Firmy a inštitúcie BR OSN Bezpečnostná rada Organizácie Spojených národovHamás