USA majú dôkazy, že z Ruska boli odpálené rakety na Ukrajinu

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Satelitné snímky
Američania zverejnili družicové snímky, ktoré majú dokazovať, že územie Ukrajiny bolo ostreľované z Ruska. Foto: rt.com

WASHINGTON 28. júla (WEBNOVINY) – Spojené štáty v nedeľu zverejnili družicové zábery, ktoré podľa tamojších zdrojov dokazujú odpaľovanie rakiet z Ruska do susedných častí Ukrajiny a presúvanie ťažkej delostreleckej techniky cez hranicu medzi krajinami.

Viac o napätej situácii na Ukrajine sa dočítate

—-> TU.

Obrázky z ústredia spravodajských služieb USA podľa tamojších predstaviteľov zachytávajú paľbu z ťažkých zbraní v období medzi 21. a 26. júlom, čo však agentúra AP nedokázala nezávisle overiť. Administratíva prezidenta Baracka Obamu sa týmto spôsobom snaží zvýšiť nátlak na Rusko, ktoré obviňuje zo zasahovania do diania na východe Ukrajiny.

https://www.youtube.com/watch?v=P4H8MWhlv1E

Vývoj v nepokojnom regióne, kde pokračujú boje medzi ukrajinskou armádou a proruskými separatistami, bol v nedeľu predmetom telefonátu medzi ministrami zahraničných vecí USA a Ruska, pričom John Kerry údajne od ruského náprotivka Sergeja Lavrova požadoval aj zastavenie prísunu ťažkých zbraní a paľby na ukrajinské územie.

Obrazom: Na Ukrajine sa zrútilo malajzijské lietadlo, tristo ľudí je mŕtvych

Americké ministerstvo obrany len pred niekoľkými dňami vyhlásilo, že má informácie o chystanom presune delostreleckých systémov ťažkého kalibru z Ruska na Ukrajinu. Najnovšie zábery by mohli pomôcť presvedčiť európskych spojencov USA, aby voči Rusku zaviedli prísnejšie sankcie.

Satelitné snímky
Foto: rt.com

Moskva naďalej popiera, že by bola východoukrajinského povstania zapojená. Ruské ministerstvo zahraničných vecí cez víkend obvinilo USA z vedenia „neúprosnej hanobiacej kampane voči Rusku, kde sa čoraz viac opiera o otvorené lži“. Ruskí predstavitelia v piatok obvinili ukrajinské sily z cezhraničnej mínometnej paľby, ktorá podľa nich v Rusku nikoho nezranila.

Viac o páde Boeingu 777 na Ukrajine sa dočítate

—–> TU.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe John Kerry