Video: Líbyjská vláda žiada o pomoc, horí zásobník ropy

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Veľký ropný zásobník v Tripolise zachvátil požiar
V dôsledku bojov o letisko v Tripolise zachvátil požiar veľký ropný zásobník. Hrozí ekologická aj environmentálna katastrofa. Foto: SITA/AP

BENGÁZÍ 28. júla (WEBNOVINY) – Líbyjská vláda požiadala v pondelok o medzinárodnú pomoc potom, čo v dôsledku bojov o letisko v Tripolise zachvátil požiar veľký ropný zásobník.

Dočasná vláda vo vyhlásení uviedla, že boje medzi znepriatelenými milíciami spôsobili obrovský požiar zásobníka, čo by mohlo viesť k humanitárnej a environmentálnej katastrofe. Vláda žiada o humanitárnu pomoc, nešpecifikuje však, aký druh pomoci očakáva.

Obrazom: Nad Tripolisom sa vznáša hustý čierny dym

Na televíznych záberoch je vidieť hustý čierny dym vznášajúci sa nad Tripolisom. Štátna televízia vyzvala v piatok obyvateľstvo k evakuácii oblastí v okruhu piatich kilometrov od hlavného mesta. Zásobník má kapacitu šesť miliónov litrov a v prípade, že sa ho nepodarí uhasiť, by sa mohli vznietiť aj susedné zásobníky zemného plynu.

Video: Boje o letisko majú dôsledky, požiar zachvátil ropný zásobník

Boje pri Tripolise sa začali asi pred dvoma týždňami, keď islamistické milície zo západného mesta Misráta zaútočili na letisko kontrolované konkurenčnými milíciami z mesta Zintán. Podľa ministerstva zdravotníctva prišlo v bojoch o život už najmenej 79 ľudí, ďalších vyše 400 utrpelo zranenia.

Zrážky zničili už desiatky civilných lietadiel patriacich líbyjským civilným prepravcom a poškodili aj hlavný terminál. Boje sú súčasťou rozsiahlejšieho konfliktu v krajine, kde sa centrálna vláda sa snaží získať kontrolu nad ozbrojenými skupinami, milíciami a brigádami bývalých povstalcov, ktorí v roku 2011 pomohli zvrhnúť diktátora Muammara Kaddáfího a teraz sa odmietajú odzbrojiť.

V dôsledku zhoršenia bezpečnostnej situácie OSN aj Červený kríž už stiahli svojich zamestnancov z Líbye, v sobotu krajinu opustili aj diplomati USA.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia