Gruzínsko oznámilo stíhanie exprezidenta Saakašviliho

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Michail Saakašvili
Gruzínsky exprezident Michail Saakašvili Foto: SITA/AP

TBILISI 28. júla (WEBNOVINY) – Gruzínska prokuratúra v pondelok oznámila trestné stíhanie exprezidenta Michaila Saakašviliho vo veci prekročenia jeho právomocí či použitia sily voči demonštrantom pred siedmimi rokmi. Saakašvili, ktorý vlasť opustil ešte minulý rok, sa opakovane vyjadril, že sa vrátiť neplánuje a konania voči svojej osobe považuje za frašky.

Označuje sa pritom za obeť prenasledovania organizovaného Ruskom. V pondelok sa mal dostaviť na predvolanie vyšetrovateľov. Postup vlády voči prozápadnému exprezidentovi už kritizovali EÚ aj USA.

Saakašviliho k moci v Gruzínsku vyniesla takzvaná ružová revolúcia z roku 2003. Prozápadný líder a úzky spojenec USA sa však postupne dostával pod paľbu kritiky pre svoje autoritárske praktiky. V roku 2008 navyše zatiahol krajinu do vojny s Ruskom.

Pri moci sa napriek mohutným protestom udržal, no parlamentné voľby v roku 2012 jeho hnutie prehralo a k moci sa dostala opozícia. V novembri odchádzal z funkcie iba s 25-percentnou podporou verejnosti. Nová vláda navyše začala vyšetrovania a stíhania členov Saakašviliho vlád.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Michail Saakašvili