Jaceňuk vyzýva na záchranu dohôd o finančnej pomoci

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Arsenij jaceňuk
Ukrajinský premiér Arsenij Jaceňuk Foto: SITA/AP

KYJEV 28. júla (WEBNOVINY) – Odchádzajúci ukrajinský premiér Arsenij Jaceňuk v pondelok vyzval poslancov, aby na druhý pokus schválili úpravy rozpočtu zabezpečujúce pokračovanie finančnej pomoci na základe dohôd s MMF a Svetovou bankou.

Viac o napätej situácii na Ukrajine sa dočítate

—-> TU.

Zlyhanie, ktoré história neodpustí

Zmeny sa vo štvrtok nepodarilo schváliť a nahnevaný Jaceňuk aj pod tlakom odchodu dvoch strán z jeho koalície oznámil v parlamente svoju rezignáciu. Predseda dočasnej vlády to vtedy označil za zlyhanie, ktoré „nám história neodpustí“.

Súčasťou navrhovaných uprav totiž boli aj zmeny v oblasti energetiky v podobe možného vstupu západných spoločnosti do plynovodného systému či zvýšenie výdavkov na armádu. Jaceňuk poslancom vytkol, že štát teraz „nemá peniaze na platenie vojakov a lekárov, na palivo pre obrnené vozidla ani žiadny spôsob oslobodenia sa od závislosti od ruského plynu“.

Okrem nového prezidenta treba aj novú vládu

Jaceňukova vládna koalícia sa rozpadla po štvrtkovom odchode dvoch strán – Udar boxerského šampióna Vitalija Klička a krajne pravicovej Svobody. Tie spolu s jeho premiérovým hnutím Vlasť, ktoré vedie expremiérka Julija Tymošenková, tvorili jadro dočasnej vlády.

Udar a Svoboda svojím rozhodnutím deklarovali snahu dosiahnuť vypísanie nových parlamentných volieb, ktoré sa naposledy konali v októbri 2012. Podľa ich lídrov potrebuje krajina okrem nového prezidenta, ktorým sa v máji stal Petro Porošenko, aj novú vládu.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Arsenij JaceňukJulija TymošenkováPetro Porošenko