NATO klamalo aj Gorbačova, podľa Bieloruska zavádza stále

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Nato
Foto: nato.int

MINSK 29. júla (WEBNOVINY) – Bieloruský minister zahraničných vecí Vladimir Makei obviňuje „niektoré krajiny“ zo zneužívania krízy na Ukrajine na vytvorenie tlaku na NATO v záujme zvýšenia jeho vojenskej prítomnosti v regióne.

Viac o napätej situácii na Ukrajine sa dočítate

—-> TU.

Podľa Makeia boli totiž dôsledkom aktuálnych udalostí na Ukrajine volania niektorých členských krajín po väčšom počte vojakov a lietadiel aliancie na ich územiach pod zámienkou obrany. Nepriamo tým poukázal na Poľsko a pobaltské krajiny.

Šéf bieloruskej diplomacie zároveň v rozhovore zverejnenom v pondelok na vládnom portáli povedal, že Minsk situáciu pozorne sleduje, keďže spochybňuje uistenia aliancie o tom, že to nepredstavuje žiadnu hrozbu.

„Pozrime sa na fakty. Svojho času (posledného prezidenta Sovietskeho zväzu Michaila) Gorbačova NATO okrem iného uisťovalo, že sa nebude rozširovať na východ. Výsledkom bolo, že ho oklamali. Za (prvého prezidenta Ruskej federácie Borisa) Jeľcina sa mnohí tiež pozerali na vzťahy s NATO cez ružové okuliare. Výsledkom bolo, že sa aliancia dostala blízko k bieloruským hraniciam, k Rusku a ďalším štátom,“ uviedol šéf diplomacie, ktorého slová zverejnil portál ruskej tlačovej agentúry RIA Novosti.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Firmy a inštitúcie NATO Organizácia Severoatlantickej zmluvy