Izraelská paľba zničila jedinú elektráreň v Pásme Gazy

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Gaza vybuch bombardovanie
Izraelské sily vypálili proti svojim cieľom stovky striel, ktoré zmenili oblohu na oranžovú. Foto: SITA/AP

GAZA 29. júla (WEBNOVINY) — Streľba z izraelského tanku vyradila v utorok z prevádzky jedinú elektráreň v Pásme Gazy, ktorá pokrýva až dve tretiny jeho energetických potrieb.

Mesto Gaza ako aj veľké časti tohto palestínskeho územia s 1,8 miliónmi obyvateľmi tak zostali bez elektrického prúdu. „Elektráreň je zničená,“ povedal jej riaditeľ Muhammad al-Šaríf. Z elektrárne sa valia kúdole dymu, keďže strela zasiahla jej zásobníky paliva. Miestni hasiči podľa al-Šarífa nemajú vybavenie na uhasenie požiaru.

Izraelská armáda sa k incidentu zatiaľ nevyjadrila, podľa jej hovorkyne však správy o zničení elektrárne preveruje. Elektráreň zasiahla streľba aj minulý týždeň a jej výrobnú kapacitu znížila na 20 percent. Obyvatelia Pásma Gazy mali preto elektrinu len niekoľko hodín denne.

Obrazom: Krutý boj medzi Izraelom a islamistami pokračuje

Najťažšia noc bombardovania

Izraelské lietadlá, tanky a plavidlá ostreľovali symboly Hamásu v Pásme Gazy. Išlo o najťažšiu noc bombardovania počas trojtýždňového konfliktu. Útoky sa v utorok v skorých hodinách zamerali proti domu lídra Hamásu a bývalého premiéra Ismaíla Haníju ako aj vládnym kanceláriám a sídlu satelitnej televíznej stanice hnutia.

Izraelské sily vypálili proti svojim cieľom stovky striel, ktoré zmenili oblohu na oranžovú. Na svitaní sa nad mestom Gaza vznášal hustý prach z výbuchov. Militanti rovnako pokračovali v ostreľovaní Izraela. Eskalácia prichádza po tom, čo izraelský premiér Benjamin Netanjahu varoval pred „predĺženou“ kampaňou v Gaze.

Tisíc obetí

Izraelská armáda v nedeľu opäť obnovila útoky v Pásme Gazy krátko po tom, ako vypršalo niekoľkohodinové humanitárne prímerie. Bezpečnostná rada OSN vzápätí opäť vyzvala na „bezodkladné a bezpodmienečné humanitárne prímerie“ medzi Izraelom a palestínskym hnutím Hamás. Palestínski zdravotníci stanovili počet tamojších obetí na 1100, Izrael stratil doteraz 53 vojakov, dvoch civilistov a o život prišiel aj jeden robotník z Thajska.

https://www.youtube.com/watch?v=VVIjHVt6ZwE

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Benjamin Netanjahu