Šofér majiteľa potopeného trajektu sa prihlásil na polícii

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Korea trajekt
Záchranné práce komplikuje zlé počasie. Foto: SITA/AP

SOUL 29. júla (WEBNOVINY) – Šofér majiteľa stroskotaného juhokórejského trajektu Sewol sa v utorok prihlásil na polícii. Mohol by tak pomôcť k objasneniu posledných dní 73-ročného Jua Pjon-una, ktorého po tragédii našli mŕtveho.

Prokuratúra v meste Inčchon oznámila, že Jang Hö-čung sám prišiel do ich kancelárie, ktorá vedie vyšetrovanie týkajúce sa role Jua v rámci tragédie.

Obrazom: Pri pobreží Južnej Kórey sa potopil trajekt

Jeho telo našiel farmár v ovocnom sade v júni. Šofér bol posledným človekom zo skupiny ľudí, po ktorej polícia pátrala pre možné napomáhanie Juovi pri úniku pred spravodlivosťou. Úrady predpokladajú, že Ju bol v posledných dňoch pred smrťou s Jangom.

Úrady majiteľa trajektu v súvislosti s tragédiou, pri ktorej zahynulo asi 300 ľudí, obvinili z nedbalosti, sprenevery a daňových únikov, dva mesiace však po ňom neúspešne pátrali.

Na jeho hlavu bola vypísaná odmena vo výške asi pol milióna dolárov. Telo v značnom rozklade objavili 12. júna. Neďaleko pozostatkov našli fľašu od rybieho oleja a knihu, ktorú Ju napísal. Zatiaľ nie je jasné, ako a kedy presne zomrel, dokážu to až ďalšie forenzné testy.

Trajekt Sewol sa počas plavby z mesta Inčchon na ostrov Čedžu prevrátil v apríli približne 20 kilometrov od južného pobrežia krajiny a následne sa potopil. Medzi obeťami sú najmä študenti, ktorí tvorili prevažnú časť osôb na palube a cestovali trajektom na výlet.

Vlna kritiky sa zniesla predovšetkým na posádku, ktorá loď totiž opustila medzi prvými, čo dokazujú aj amatérske videá. Kapitána ako aj troch ďalších členov jeho posádky prokuratúra obvinila zo zabitia, za čo im môže hroziť až trest smrti. Ďalší 11 zamestnanci lodnej spoločnosti čelia obvineniam z nedbanlivosti. Proces sa začal začiatkom júna.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať