Izraelské rakety zasiahli školu, zaútočili aj na trhovisko

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Krutý boj medzi Izraelom a Palestínčanmi pokračuje
Izraelské rakety v stredu dopadli na domy a školu v severnej Gaze a zabili pritom najmenej 43 ľudí vrátane 20 v miestnej škole prevádzkovanej Organizáciou Spojených národov (OSN), kam sa Palestínčania prišli ukryť pred útokmi. Foto: SITA/ AP

GAZA/JERUZALEM 30. júla (WEBNOVINY) – Izrael aj v stredu pokračuje v ofenzíve v Pásme Gazy, ktorá si v stredu ráno vyžiadala životy ďalších 43 Palestínčanov vrátane 20 v miestnej škole prevádzkovanej Organizáciou Spojených národov (OSN), kam sa Palestínčania prišli ukryť pred útokmi. Medzi obeťami má byť aj lekár a dieťa.

Obrazom: Krutý boj medzi Izraelom a islamistami pokračuje

Najmenej 16 mŕtvych a vyše 150 zranených hlásia palestínski zdravotníci po stredajšom útoku izraelského letectva na rušnú obchodnú zónu v Pásme Gazy, ktorý sa odohral počas ohláseného prerušenia bojov v niektorých častiach územia. Zasiahnuté priestory v časti Šidžáijja boli podľa predstaviteľa tamojšieho ministerstva zdravotníctva Ašrafa al-Kidru plné ľudí, ktorí sa domnievali, že platí prímerie. Medzi miestnymi obyvateľmi sa pritom pohybujú mnohí ľudia z iných častí Gazy hľadajúci útočisko pred bojmi.

Izrael zaútočil na trhovisko

Počet obetí potvrdil palestínsky Červený polmesiac, zatiaľ čo izraelské sily udalosť nekomentovali. Židovský štát predtým ponúkol militantom z Pásma Gazy jednostranné štvorhodinové prímerie od 14:00 SELČ, to však malo platiť len vo vybraných častiach územia, medzi ktorým sa Šidžáijja nenachádzala. „Humanitárna prestávka sa nevzťahuje na oblasti, v ktorých momentálne operujú izraelskí vojaci,“ píše sa vo vyhlásení armády.

Diplomatické úsilie na zastavenie bojov medzi židovským štátom a palestínskym militantným hnutím Hamás medzitým pod vedením Egypta stále pokračuje. Podľa izraelskej televíznej stanice Kanál 2 sa v tejto otázke dosiahol mierny pokrok.

Od školy OSN strieľali palestínski militanti, tvrdí Izrael

Izraelská armáda v reakcii na ďalší útok na školu prevádzkovanú OSN v Pásme Gazy vyhlásila, že palestínski militanti z jej areálu odpaľovali strely a izraelské jednotky streľbu len opätovali. Hovorkyňa armády uviedla, že incident, pri ktorom zahynulo najmenej 19 Palestínčanov a 125 utrpelo zranenia, je v štádiu vyšetrovania.

„Militanti odpálili mínometné strely z blízkosti školy OSN v utečeneckom tábore Džibalíja,“ povedala s tým, že izraelské tanky pálili smerom k zdroju streľby. V škole sa podľa miestnej agentúry OSN UNRWA ukrývalo asi 3000 Palestínčanov, ktorí tam ušli pred bojmi.

Palestínski zdravotníci medzitým zvýšili celkový počet obetí v Gaze na 1245, z nich väčšinu tvoria civilisti. Na izraelskej strane hlásia 53 mŕtvych vojakov a troch civilistov. Celkový počet obetí konfliktu, ktorý sa začal 8. júla, tak už prekročil číslo 1300.

OSN priznala, že v jednej z jej škôl našla zásoby zbraní

Podľa miestnej agentúry OSN UNRWA sa v súčasnosti viac ako 200-tisíc Palestínčanov pred útokmi ukrýva v jej školách a ďalších budovách. Utiekli tam po varovaniach Izraela, ktorý v prípade pripravovaných útokov miestnych obyvateľov vyzýva na evakuáciu ich domov.

Agentúra OSN priznala, že v jednej z jej škôl našla zásoby zbraní. „Odsudzujeme skupinu alebo skupiny, ktoré ohrozujú civilistov umiestňovaním munície v našej škole. Ide o ďalšie flagrantné porušenie neutrality našich priestorov,“ uviedol hovorca UNRWA Chris Gunness.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia