Separatisti na Ukrajine zamínovali okolie, kde spadol boeing

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Na Ukrajine sa v oblasti bojov zrútil malajzijský boeing
Záchranári naložili v nedeľu rozkladajúce sa telá obetí štvrtkového zostrelenia malajzijského lietadla do vlaku s chladiacimi vagónmi. Foto: SITA/AP

KYJEV 30. júla (WEBNOVINY) – Proruskí separatisti zamínovali oblasť na východe Ukrajiny, v ktorej spadlo zostrelené malajzijské lietadlo. V stredu to novinárom povedal hovorca ukrajinskej vlády Andrij Lysenko, podľa ktorého povstalci tak znemožnili prácu zahraničných expertov na mieste nešťastia.

Viac o napätej situácii na Ukrajine sa dočítate

—-> TU.

Medzinárodní pozorovatelia z Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) ako aj Holandska a Austrálie sa v stredu už štvrtýkrát za sebou nedostali k troskám stroja a po krátkom rozhovore s hliadkujúcimi povstalcami sa vrátili späť do Donecka.

K lietadlu sa opäť pokúsia dostať nasledujúci deň. Lysenko tiež povedal, že vládne sily sa pokúšajú získať späť územie v okolí dopadu lietadla, ktoré teraz majú pod kontrolou separatisti. Zdôraznil však, že priamo na mieste nešťastia sa nebojuje.

Rusko, Kyjev a OBSE budú rokovať, schôdzu zariadi Lukašenko

Ukrajinský prezident Petro Porošenko požiadal v stredu svojho bieloruského partnera Alexandra Lukašenka, aby sprostredkoval stretnutie trojčlennej kontaktnej skupiny pozostávajúcej zo zástupcov Ukrajiny, Ruska a Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE).

Obrazom: Na Ukrajine sa zrútilo malajzijské lietadlo, tristo ľudí je mŕtvych

Ako informoval portál denníka Kyiv Post, schôdzka zameraná na riešenie konfliktu na východe Ukrajiny, by sa mala konať vo štvrtok, 31. júla. Lukašenko so žiadosťou už údajne súhlasil. Na stretnutí má Ukrajinu zastupovať exprezident Leonid Kučma, za Rusko bude prítomný veľvyslanec Michail Zurabov.

Povstalci obvinili OBSE, že slúži záujmom USA

Jednou z hlavných tém rokovania bude umožnenie prístupu medzinárodných expertov na miesto havárie malajzijského lietadla, kam sa pre pokračujúce boje nemôžu už niekoľko dní dostať.

Viac o páde Boeingu 777 na Ukrajine sa dočítate

—–> TU.

Východoukrajinskí povstalci v utorok obvinili OBSE, že slúži záujmom Spojených štátov a vláde v Kyjeve a pohrozili preto nesprístupnením miesta dopadu malajzijského lietadla, na palube ktorého zahynulo 298 ľudí. Kyjev a separatisti sa navzájom obviňujú zo zostrelenia civilného lietadla. Práve túto príčinu nehody už po analýze čiernych skriniek potvrdili aj vyšetrovatelia.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Alexander LukašenkoLeonid KučmaPetro Porošenko
Firmy a inštitúcie OBSE Organizáca pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe