Francúzi uzavreli veľvyslanectvo v Líbyi, evakuujú občanov

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Líbya
Súperiace milície bojujúce o kontrolu nad letiskom v Tripolise sa dohodli na dočasnom prímerí, aby umožnili hasičom zasiahnuť proti obrovskému požiaru, ktorý zachvátil ropné zásobníky po dopade rakety. Foto: SITA/AP

PARÍŽ/TRIPOLIS 30. júla (WEBNOVINY) – Francúzsko v stredu dočasne uzavrelo svoje veľvyslanectvo v Líbyi a začalo evakuovať svojich občanov z krajiny vzhľadom na zhoršujúcu sa bezpečnostnú situáciu. Podľa vyhlásenia ministerstva zahraničných vecí v Paríži vláda „podnikla všetky nevyhnutné opatrenia, aby umožnila dočasne opustiť krajinu tým francúzskym štátnym príslušníkom, ktorí si to želajú“.

Ešte v nedeľu rezort vyzval všetkých Francúzov, aby odcestovali z Líbye, ktorou posledné dva týždne zmieta najkrvavejšie násilie od občianskej vojny v roku 2011. Minulý týždeň z krajiny stiahli svojich diplomatov USA i OSN, ktorých príklad nasleduje väčšina západných vlád.

Súperiace milície bojujúce o kontrolu nad letiskom v Tripolise sa v stredu dohodli na dočasnom prímerí, aby umožnili hasičom zasiahnuť proti obrovskému požiaru, ktorý zachvátil ropné zásobníky po dopade rakety. S výnimkou sporadického ostreľovania je tak streda najpokojnejším dňom v Tripolise za posledné dva týždne.

Situácia sa čiastočne upokojila i v druhom najväčšom meste Bengází, kde islamisti a ich spojenci obsadili jednu z armádnych základní. Líbyjský Červený polmesiac a iné zdravotnícke zdroje uviedli, že dva dni trvajúce boje o základňu špeciálnych síl si vyžiadali najmenej 75 obetí, ktorými sú prevažne vojaci.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia