Islamisti po bojoch obsadili druhé najväčšie mesto Líbye

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Libya
V Tripolise a Bengází sa očakávajú hromadné pochody bežných ľudí. Foto: SITA/AP

TUNIS 31. júla (WEBNOVINY) – Líbyjské islamistické milície vo štvrtok vyhlásili, že prevzali kontrolu nad druhým najväčším mestom krajiny Bengázi po tom, ako porazili tamojšie armádne jednotky.

Podľa vyjadrenia nemenovaného veliteľa jednej z milícií zastrešovaných skupinou Poradná rada bengázijských revolucionárov pre agentúru AP sú jeho spolubojovníci momentálne „jedinou silou v teréne“, pričom sa zmocnili armádnych objektov, zbraní a munície.

Skupina medzitým zverejnila videozáznam, kde šéf milície Ansár aš-Šaría blahoželá svojim nasledovníkom k „víťazstvu a dobytiu mesta“.

Ľudia utekajú do Tuniska

Islamisti z Bengázi niekoľko mesiacov bojovali proti vojakom slúžiacim odpadlíckemu generálovi Chalífovi Haftarovi, ktorý sa označuje za obrancu Líbye pred extrémizmom. Líbyjský Červený polmesiac a iné zdravotnícke zdroje v stredu informovali, že dva dni trvajúce boje o miestnu základňu špeciálnych síl si vyžiadali najmenej 75 obetí, ktorými sú prevažne vojaci. Do akej miery Bengázi naozaj kontrolujú islamisti je zatiaľ nejasné, keďže tamojšie ulice boli vo štvrtok vyľudnené a nezriaďovali na nich žiadne kontrolné stanovištia

Prudké boje v Líbyi za posledný týždeň vyhnali do susedného Tuniska tisíce ľudí, čo predstavuje najväčší prílev utečencov od občianskej vojny v roku 2011.

V stredu o tom informoval tuniský minister zahraničných vecí Mundží Hámdí, ktorý neuviedol celkový počet, denne však podľa neho prichádza päť- až šesťtisíc Líbyjčanov a číslo má stúpajúcu tendenciu.

Tunisko môže zatvoriť hraničné prechody

Varoval pritom, že vláda by mohla zatvoriť hraničné priechody, keďže krajina nie je na veľký nápor pripravená. „Našou absolútnou prioritou je bezpečnosť a stabilita Tuniska a keď to bude nutné, hranicu zatvoríme,“ povedal Hámdí pred novinármi v Tunise.

Líbyou posledné dva týždne zmieta najkrvavejšie násilie od pádu režimu na čele s Muammarom Kaddáfím, pričom len boje o kontrolu nad letiskom v Tripolise majú na konte takmer stovku mŕtvych a 400 zranených.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia