Svet odsúdil Izrael za hanebný útok na školu v Gaze

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Krutý boj medzi Izraelom a Palestínčanmi pokračuje
Izraelské rakety v stredu dopadli na domy a školu v severnej Gaze a zabili pritom najmenej 43 ľudí vrátane 20 v miestnej škole prevádzkovanej Organizáciou Spojených národov (OSN), kam sa Palestínčania prišli ukryť pred útokmi. Foto: SITA/ AP

NEW YORK/WASHINGTON 31. júla (WEBNOVINY) – Generálny tajomník OSN Pan Ki-mun odsúdil ako „nehorázny“ a „neospravedlniteľný“ stredajší útok Izraela na školu v Pásme Gazy, ktorý si vyžiadal najmenej 16 mŕtvych a vyše stovku zranených, a vyzval strany tamojšieho konfliktu na okamžité uzavretie humanitárneho prímeria.

Podľa jeho vyjadrenia na úvod návštevy v Kostarike „nie je nič hanebnejšie ako zaútočiť na spiace deti“ a útok preto „odsudzuje najostrejším možným spôsobom“.

Obrazom: Krutý boj medzi Izraelom a islamistami pokračuje

Pan poznamenal, že „všetky dostupné dôkazy poukazujú na izraelské delostrelectvo ako pôvodcu“ paľby. Tá podľa neho školu prevádzkovanú OSN zasiahla napriek tomu, že armáda dostala od organizácie súradnice objektu až 17-krát, a to ešte aj v utorok večer.

Izrael vyšetrí stredajší útok na školu. Spravodajskej stanici BBC to vo štvrtok potvrdil hovorca izraelskej vlády. „Držíme sa politiky, podľa ktorej naším terčom nie sú civilisti,“ uviedol. Ako dodal, za incident sa je Izrael v prípade pochybenia pripravený ospravedlniť. Útok ešte predtým okrem OSN skritizovali aj Spojené štáty.

Dievčenská základná škola v utečeneckom tábore Džabálíja bola úkrytom pre vyše 3000 palestínskych civilistov snažiacich sa uniknúť pred bojmi, uviedol počas predošlého vystúpenia v newyorskej centrále OSN Panov námestník Jan Eliasson.

Podľa šéfa humanitárnych operácií OSN Johna Ginga išlo už o piaty útok na školu OSN slúžiacu ako úkryt pre civilistov od začiatku izraelskej ofenzívy proti militantom hnutia Hamás. Izraelská armáda sa obhajuje tvrdením, že opätovala paľbu po tom, ako na ňu z blízkosti objektu vypálili mínometné strely.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Pan Ki-mun